03/13/13 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Кардинал Хорхе Берголио е папа Франсиск I

Папа Франциск I. Снимка: от тв екрана

Новият папа е аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио, който избра да носи името Франциск. Това съобщи от балкона на храма „Св. Петър” във Ватикана френският кардинал Жан-Луи Торан. Конклавът от кардинали избра папата в сряда вечерта, през втория ден от заседанието на конклава при петото поредно гласуване. Преди началото на изборната за кардиналите среща нито един духовник не бе спряган като абсолютен фаворит за поста.

Папа Франциск І в първата реч след избирането за понтифик призова за „братство” в римокатолическата църква и се помоли за оттеглилия се папа Бенедикт ХVІ. Първият латиноамерикански папа заяви, че неговите колеги-кардинали „отидоха до другия край на земята”, за да изберат новия предводител на католическата църква.

Да заживеем в единство. В единство на братство, любов и доверие помежду си. Tова е първото послание на папа Франциск І към католическия свят.

Думите си той изрече на италиански език с испански акцент: “Скъпи братя и сестри, знаете, че дългът на конклава е да определи епископ на Рим и моите братя бяха готови да стигнат до края на света. Те се спряха на човек от много далеч. Така че, ето ме. Благодаря на всички, благодаря на римските епископи. Но на първо място ще се моля за предшественика ни Бенедикт ХVІ да бъде благословен от нашия Господ и Богородица. Да се помолим един за други, за целия свят. Да има братство в света, каза още новият папа. Той благодари на народа, който го посрещна”.

Папа Франциск І се оттегли, за да се помоли на Богородица.

Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес в семейството на италиански емигрант, работещ като железничар. Хорхе Марио Берголио е най-малкият от общо пет деца. Получава диплома на техник-химик. Учи в семинарията Вия-Девото в Буенос Айрес. Присъединява се към ордена на йезуитите на 11 март 1958 г. Преподавал е литература, философия и теология в три католически колежа в Буенос Айрес. Свободно владее италиански и немски език.

На 13 декември 1969 г. Берголио е посветен за свещеник. Назначен е за професор в теологическия факултет в колежа Сан Мигел в аржентинската столица. През 70-те години на миналия век е заемал различни постове в йезуитския орден в Аржентина.

Папа Йоан Павел ІІ обявява Берголио за кардинал на консисторията на 21 февруари 2001 г. във Ватикана. След смъртта на Йоан Павел ІІ Берголио е извикан във Ватикана за участие в папския конклав през 2005 г. като кардинал с право на глас.

Папа Франциск І е първият папа на римокатолическата църква от южноамериканска държава.

Интронизацията на новия папа е ориентировъчно насрочена за 19 март. Това става ясно от дипломатически представители на редица католически държави, акредитирани във Ватикана. Според информацията, за интронизацията във Ватикана се очаква да пристигнат над 160 чуждестранни делегации на църковно и държавно равнище.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване