03/13/13 21:58
(http://e-vestnik.bg/)

Пенсионерите от бившата ГДР - жертва на обединението на Германия

Франс прес

Трабантът продължава да е един от неумиращите символи на ГДР и заема достойно място в експозицията на Музея на ГДР. Снимка: ddr-museum.de

Повече от 20 години след падането на Желязната завеса граждани на бившата ГДР, които са потърсили убежище в Западна Германия, се борят за признаване на пенсионните им права, които според тях са несправедливо орязани.

Преди падането на Берлинската стена през 1989 г., Федерална република Германия (ФРГ) беше обещала на бежанците от Източна Германия, които бе приела, пенсии, чийто размер да е еквивалентен на този на новите им съграждани.

Тези избягали от комунистическия режим хора бяха получили от новата си родина ангажимент да компенсира изгубените начисления за прослужени години съгласно закон, важащ за всички репатрирани германци, без значение дали идват от ГДР или другаде.

С обединението на двете Германии обаче държавата преразгледа пенсионната система за гражданите на бившата ГДР. И тези бежанци дискретно станаха отново източногерманци в очите на пенсионните фондове.

Сега вече в текстовете не се прави разлика между германците, които са отишли във ФРГ преди падането на стената, и дошлите след това. От 1996 г. за прослуженото време на изток всички нови пенсионери получават пенсии по източногерманската система и въз основа на миналите си вноски.

Когато Карин Буслер се е установила в западния град Манхайм през 1988 г., тя не се е безпокояла за 22-те си години стаж като месарка, а след това като готвачка в родната си провинция. Обърнала е страницата ГДР и се старае да забрави 11-те месеца без новини от сина си, когото режимът хвърлил в затвора, защото съпругът й готвел бягството на семейството.

Днес Карин получава месечна пенсия от 864 евро при натрупани 42 години трудов стаж на пълно работно време и поработва допълнително.

През 2009 г. тя е оспорила изчисленията на пенсионния си фонд, но напразно. “Много боли от такова отношение. Ужасно разочарование е”, споделя тя.

От 2008 г. бивши бежанци се обединиха, за да оспорят тази извършена без предупреждение промяна. Смята се, че тя засяга 315 000 души. “Много от тях не са в течение. Те ще разберат в момента на получаване на пенсията си”, казва Юрген Холдефлайс от групата на интереси на бившите бежанци от ГДР.

Според германското министерство на труда новата система през 2007 г. е довела до средна загуба от 115 евро на месец спрямо обещаните пенсии. При най-висококвалифицираните професии разликата може да достигне неколкостотин евро.

Според властите разширяването на старата система е било икономическо непосилно, а сегашната нормативна уредба гарантира равноправно отношение към всички източногерманци.

Досега администрацията е отхвърляла всички оспорвания. През юни 2012 г. обаче след призив в петиция депутатски комитет с представители на всички политически сили пое защитата на бившите бежанци.

Опозиционната социалдемократическа партия готви предложение, което да се обсъди в пленарна зала. “Искаме бежанците от бившата ГДР да могат да изберат дали старата или новата система е по-изгодна за тях”, обяснява депутатът социалдемократ Антон Шаф, който отговаря за въпросите за пенсиите в Бундестага.

Източногерманските пенсии не само са по-ниски от западногерманските, но и утвърждават понесени при комунистическия режим дискриминации. Уволнения, понижаване в длъжност, затвор, трудови лагери… ГДР жестоко репресираше кандидатите да я напуснат.

Сдружението на бившите бежанци иска да внесе делото в най-висшата съдебна инстанция в страната - Конституционният съд в Карлсруе.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване