03/13/13 09:01
(http://www.klassa.bg/)

Потенциално опасните за Земята небесни тела са общо 200-300 хиляди

200-300 хиляди е общото количество на потенциално опасните за Земята небесни обекти и те са предимно астероиди, твърди Борис Шустов, директор на Института по астрономия към Руската академия на науката, предаде ИТАР-ТАСС.

От тези космически тела са каталогизирани едва около 2 процента.

Шустов не изключи възможността за появата на опасен за нашата планета астероид.

По думите на учения за по-доброто предотвратяване на астероидно-кометната опасност трябва да се разработи мрежа от широкоъгълни наземни телескопи с широк диаметър.

"Понастоящем работи само един такъв телескоп в Америка, а в Русия все още не е изграден подобен обект", изтъкна Шустов. Той участва в кръгла маса на Съвета на Руската Федерация, посветена на защитата на Земята от космически рискове.
Директорът на Института по астрономия също съобщи, че Челябинският метеорит не е представлявал сериозна заплаха заради малките си размери и заради траекторията си на навлизане в атмосферата
Истински опасните космически тела са с размер над 40 метра. Той напомни, че всеки ден на Земята падат десетки тонове междупланетно вещество. В основата си това са малки обекти и прах, които не носят заплаха.

"В този смисъл небесно тяло с размер 17 метра, каквото се взриви над Челябинск, не се отнася към класа на опасните", заяви Шустов.

"И все пак на нас ни провървя, защото ако метеоритът беше навлязъл в атмосферата под ъгъл по-малък от 20 градуса, последствията щяха да бъдат по-катастрофални", категоричен е специалистът.















ИТАР-ТАСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване