03/13/13 22:20
(http://www.klassa.bg/)

Споразумение за съставяне на следващото правителство в Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху сключи споразумение с партньора си Яир Лапид от светската центристка партия Йеш Атид за сформирането на следващото правителство.

Според условията министерството на образованието, което беше основния „препъникамък” в преговорите, ще бъде дадено на партията на Яир Лапид, а самият той ще бъде министър на финансите, съобщиха израелските медии.

Партията на Лапид бе големият победител на изборите от 22 януари с 19 депутати в 120-местния парламент.

Министерството на вътрешните работи, което също бе предмет на спорове, ще се поеме от партията на Бенямин Нетаняху Ликуд.

Окончателното формулиране на споразумението и на програмата за управление ще приключат на среща между Нетаняху, Лапид и лидера на партията "Еврейски дом" Нафтали Бенет. "Еврейски дом" е националистическа религиозна партия, която взе 12 места в парламента и също ще участва в следващото правителство.

Според държавното радио официалното подписване на споразумението ще се състои утре. След това Нетаняху ще се срещне с президента Шимон Перес, за да му съобщи, че е събрал необходимото мнозинство за съставяне на кабинет.

Гласуването на вот на доверие на правителството, за да може то да встъпи в длъжност, не може да се състои в петък, събота или неделя, които са мюсюлмански, еврейски и християнски почивни дни и се очаква да протече в понеделник, два дни преди посещението на президента на САЩ Барак Обама в Израел и палестинските територии














btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване