03/13/13 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Топлофикация нарушава 350 нормативни акта

Индивидуални договори, топломер на общата част, точни цени за единица разходвана енергия – това са част от исканията на работната група на протестиращите граждани към столичната „Топлофикация“. Документът беше внесен днес в Софийския общински съвет.
Според групата са налице около 350 текста от редица нормативни актове от европейското и българското законодателство, които топлофикационното дружество игнорира в търговските си отношения с потребителите. Петдесет и два текста от Общите условия и тридесет и два са разпоредбите от Наредба 16-334, които са подвеждащи и/или недействителни и трябва незабавно да бъдат преработени, са исканията на контактната група.
От протестиращите предлагат 3 варианта за промени в дейността на „Топлофикация“ в момента. Според първия ДКЕВР трябва незабавно да отнеме лиценза на компаният, докато не бъдат отстранени всички нарушения на нормативните документи.
Според втория вариант компанията трябва да монтира топломери на границата на етажната собственост. По точи начин живеещите ще си разпределят топлинната енергия единствено на базата на постъпилата във входа енергия.
Третият вариант предвижда „Топлофикация“ да продава на собствениците на имоти при индивидуалните им уреди по радиаторите или на входа на апартаментите. Това е практиката в момента, тъй като т.нар. изравнителни сметки се правят именно по показанията на разпределителите. При това положение обаче „Топлофикация“ е длъжна да запише в индивидуалните договори единичната цена спрямо индивидуалния измервателен уред, предоставен на клиента. Би могло на всеки радиатор в апартамента да има различни уреди, различни единични цени, над някакъв праг на потребление цените да се намаляват и т.н. Възможно е да се договори твърда сума със собственика за отоплителния период независимо колко топлоенергия ще използва. Задължение на продавача е да разработи оферти. В договора трябва да се запише и единичната цена за затопляне на 1 куб.м топла вода.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване