03/14/13 21:03
(http://www.klassa.bg/)

Европейският съвет започна на фона на протести

Европейският съвет, посветен на начините за стимулиране на растежа и за борба с безработицата, особено при младите, започна днес на фона на протести срещу строгите ограничения на разходите.

27-те държавни и правителствени ръководители, който започнаха работата си към 16,30 ч по Гринуич в Брюксел, трябва да обсъдят каква доза гъвкавост е необходима за оздравяването на публичните финанси за възстановяване на растежа и заетостта, дебат, който противопоставя Франция и Германия.
"Трябва да се намери точното равновесие. Няма черно и бяло, има множество нюанси на сивото!", заяви президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой при откриването на срещата на върха. По-рано днес той заяви, че европейските страни не могат "да пренебрегват извънредното социално положение в някои страни", а председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призна, че "безработицата е достигнала неприемливи нива".
Хиляди хора от различни държави-членки на ЕС протестираха днес в Брюксел преди срещата на върха срещу политиката на строги ограничения. 15 000 души се включиха в демонстрациите, които преминаха спокойно, съобщиха профсъюзите. "Не изключвам риска от социална революция, от социален бунт", предупреди премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер при пристигането си за срещата на върха. "Трябва да обясним по-добре нашата политика", допълни той.
Според френския президент Франсоа Оланд приоритетът е да се разхлаби бюджетният възел, за да не се прибавят строгите ограничения към рецесията. "Има поети ангажименти. Единственият приоритет отвъд бюджетните ангажименти е растежът", изтъкна той. "Трябва да се съсредоточим върху едно-единствено нещо – борбата с безработицата сред младите", заяви от своя страна германският канцлер Ангела Меркел. Тя припомни, че европейските страни са се споразумели миналото лято относно пакт за растеж. "Оттук-нататък трябва да му вдъхнем живот, парите са тук и трябва да стигнат до населението, за да могат младите европейци да намират работа", допълни тя.
27-те държави-членки трябва също така да обсъдят сирийския проблем в момент, когато Париж и Лондон искат отмяна на ембаргото върху оръжията, за да се помогне на бунтовниците. Този въпрос предизвиква сериозни различия сред 27-те държави-членки.





















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване