03/14/13 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Изпускаме ли отново влака на историята?

в. Ромъния либера

Светът се променя пред очите ни, но тук - на входа на Ориента, сякаш не забелязваме това. Рискуваме да останем откъснати от световните и европейските процеси, което ни хвърля отново в ничията земя, където има само хронична бедност и корупция. По-страшното е, че румънците изглежда се насочват жизнерадостно и с ентусиазъм към собствения си фалит.

Премиерът Виктор Понта обвини в “глупост или подлост” анализаторите, които твърдят, че “Румъния върви към Русия или Казахстан”, и твърди, че целите, изредени от президента Бъсеску в речта му в парламента - правова държава, приемане на еврото и присъединяване към Шенгенското пространство, както и запазване на осите във външната политика - интеграция в ЕС, оставане в НАТО и стратегическо партньорство със САЩ, представляват фундаментални цели, които правителството подкрепя “напълно”.

Това не е първият път, когато господин Понта казва едно, а прави съвсем друго или когато прави направо скандални изявления от типа: “ако знаехме, че присъединяването към ЕС върви с Национална дирекция за борба с корупцията и Национална агенция по прозрачност, и с по-малко пари, може би щяхме да се замислим”. Готови сме да му дадем кредит на доверие, но не защото Понта има правителствени постижения, които ни подтикват към оптимизъм, а поради простата причина, че резултатите ще дойдат много бързо - само след няколко години ще може да се види с просто око дали ангажиментите са били спазени и целите - следвани или не от правителството.

Световната финансова и икономическа криза избухна през 2008 г. и оттогава светът се промени много бързо и незадължително към добро. Под администрацията на Барак Обама американската политика позна едно преобръщане на приоритетите и едно връщане към себе си, което направи планетата много по-малко предвидимо място и по-опасно. Първоначалната идея за “многополюсен” подход към световните проблеми чрез посредничеството на така наречения Г-20 завърши плачевно в геополитически хаос, характеризиран от Ян Бремер като свят Г-нула (G-Zero), в който властовите центрове са изчезнали, а страните играят “всяка за себе си”.

Това частично оттегляне от света на Америка се видя в Арабската пролет, в която САЩ реагираха твърде късно, слабо или почти винаги грешно, вижда се в конфликта в Източнокитайско море, където Китай смята, че е дошъл моментът да направи пробив, който да му отвори път към Пасифика, или в Близкия изток, където Сирия е жертва на липсата на решителност на Запада, а Иран крачи необезпокояван към придобиването на ядрено оръжие, въпреки санкциите и заплахите. В Източна Европа се забелязва все по-агресивна политика на Русия на Путин с цел възстановяване на зоната на влияние на Съветския съюз.

Отговорът на ЕС на тази геостратегическа промяна бе политическа и икономическа интеграция под диригентската палка на Германия - страна, която пое ролята на първи солист от американците. Политическата и икономическа интеграция не означава, че Европа ще бъде ръководена от Берлин от нов хегемон, а че ще бъде ръководена от Брюксел по нови правила. Въпреки дискусиите за “повече демокрация”, които Комисията отвреме навреме връща на преден план, Европа се насочва към все повече технокрация и по-малко демокрация. Това означава, че все повече политически отговорности на национално равнище ще се прехвърлят на европейски експерти, които ще могат да контролират, цензурират и санкционират политиките на националните правителства.

Румъния и България влязоха в ЕС на принципа, че е “по-добре вътре, отколкото извън”, че реформите ще могат да бъдат насърчени и подтикнати по-добре с европейски фондове като страни членки, отколкото като страни кандидатки. Този принцип бе погрешен и днес е мъртъв. Европейската политика ще става все по-принудителна, тъй като взаимозависимостта и степента на интеграция ще нарастват и ако “всички са за това”, рано или късно ще се стигне до “на ...

Публикувана на 03/14/13 22:20 http://e-vestnik.bg/17127/izpuskame-li-otnovo-vlaka-na-istoriyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване