03/14/13 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Най-мощният радиотелескоп в света бе пуснат в действие

Най-мощният астрономически комплекс в света "Алма" бе открит в обсерваторията в пустинята Атакама - най-сухото място на планетата, на повече от 5 000 м. надморска височина, съобщи АФП.
Проектът "Алма" ("Душа" на испански)/Неговото пълно название е Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, или съкратено ALMA/ е първият астрономически проект, който е наистина световен, с бюджет от около 1 млрд. евро, разпределени между Европа, САЩ и Япония. Той включва 66 огледала всяко с диаметър от 12 м. Тъй като техните установки са подвижни, с тяхна помощ ще може да се състави "виртуален" компактен телескоп с диаметър от 150 метра до "хипертелескоп" с диаметър от 10 километра, обхващащ на практика цялото плато.
По този начин "Алма" ще може да заснема както големи участъци от небето, така и отделни детайли. "Внимание, контролна зала, разрешението е получено. Да се насочи "Алма" към центъра на галактиката", нарежда по радиостанция от платото чилийският астроном Антонио Алес, след като получава "зелена светлина" от чилийския президент Себастиан Пинера. Бавно 59 от 66-те огледала се завъртат по осите си, а в залата за контрол избухват аплодисментите на участниците в откриването на най-мощният радиотелескоп в света. "Тук, в най-сухата пустиня на света, е истинска привилегия да открия тържествено този радиотелескоп, който е истински гигант в астрономията", каза чилийският президент. "Алма" несъмнено е най-мощният телескоп на света и ще позволи по-добре да се изучава вселената, в която ние живеем, а може би ще ни помогне и да открием живот извън планетата Земя", продължи Пинера.
"Това е един пример за големите успехи, които могат да бъдат постигнати, когато институции и държави обединят усилията си", каза генералният директор на Европейската космическа агенция Тим де Зеув.













БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване