03/14/13 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

От полицейското насилие до новите министри на Баце

Колаж: Ивайло Ангелов

Принципно, искахме да пишем за полицейското насилие, защото 15 март е международен ден срещу полицейската бруталност и насилие.
Е, да де, ма направихме един сърч в блогА и установихме, че за последните почти четири години сме изписали толкова много по темата, че не само ни се гади, но и комай няма какво да добавим, освен факти. Дето вика един главен редактор по наш адрес – тоя води еднолична битка с полицейското насилие.

Има нещо вярно, защото полицейското насилие до такава степен, се превърна в ежедневие, че спряхме да го забелязваме. Дори, когато под предлог, че гонят и бият само провокатори, агитки и организираната престъпност, по протестите изпочупиха главите на съвсем обикновени мъже и жени и както обикновено, нямаше дори един пострадал от хвърлящите камъни, това не направи впечатление никому?
Полицейското насилие ескалира у нас до такава степен, че със сигурност у нас е в пъти повече отколкото във всички държави от ЕС.

На практика, почти няма действие или бездействие у нас, в което да няма полицейско насилие:
От проверките по пътищата с „отвори багажника или ще трябва да чакаме три часа групата за претърсване”, през уникалния принос на родния милиционер в борбата срещу наркоразпространението, изразяваща се в преджобването на ученически раници и джобове пред училищата;
Безкрайните незаконни задържания за 24 часа по ЗМВР с единствения мотив - защото можем, и се стигне до множеството размазани от бой по районните, че и не само и стигнем до отказа на всички нива в милиционерската ни държавица да допускат адвокати до задържаните. Даже и някои от съдилищата се включиха активно в полицейското насилие, карайки иначе нередовно призованите свидетели да бъдат водени принудително в съда?
От къде казвате, че се вмирисвала рибата?
Да, и ние така сме чували.
Сигурно марсианците са виновни?

Уникален принос в историята на демократичните държави е назначаването за министър на силово министерство на негов служител, като ЦеЦерон. Излишно е да обясняваме, защо в истинските държави, гражданският контрол върху силовите министерства се изразява в управляването им от външни за структурата лица. Сега, нали не се чудите, що у нас се оказа, че МВР беше управлявано от обратната страна на лицата?
Всъщност, гледайки новия министър на вътрешните работи, единственото различно нещо е промяната в пола на министъра. Отново служител на министерството, удобен на Баце и компания. Сигурни сме, че има и още някакви незначителни разлики между стария и новоназначения служебен министър, изразяващи се в броя на притежаваните апартаменти, ма сме сигурни, че това бързо ще се компенсира?
Дет се вика, пътя не е просто утъпкан, ми си е цяла магистрала.

В
тоя ред на мисли, ни се иска да споменем с добро и до девето коляно, както аватара назначен вместо президент, така и цялото служебно правителство. Няма да ги изброяваме поименно, щото не си струва усилието, ма ситуацията е бегай-мани?

Колаж: Ивайло Ангелов

Или фани единия - удари Баце? Като почнеш от агент на разузнавателно управление към МО, минеш през чужд гражданин (?) и стигнеш до поредната калинка, направила зашеметителна кариера в рамките на една година в някакви държавни службици, до степен да прескочи трупешката считаната за еталон до този момент кариера на Делян Пеевски в държавната администрация.
Бай дъ уей, да му е честита на Пеевски новата работа, като следовател в столичното следствие.
Цял ден си чукахме главата от всички страни, поради що ли му трябва държавна работа и пет лева заплата на собственика на ¾ от всички медии у нас и единственото, което ни хрумна е, че Баце и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване