03/14/13 23:10
(http://e-vestnik.bg/)

С Пеевски Висшият съдебен съвет се подигра с държавата

С 18 гласа „за”, само двама против и двама въздържали се, Висшият съдебен съвет назначи отново за следовател Делян Пеевски, досегашен опозиционен депутат от ДПС и същевременно издател на вестници, които подкрепяха правителството на Борисов. Шизофренна ситуация – Пеевски беше опозиция денем, а вечер пропагандатор на успехите на Бойко и Цецо.

И този човек, който управлява един куп вестници, телевизии, радиа, и няколко различни бизнеси, сега пак е сложен за следовател. Това е явна подигравка с държавата.

Може би онези 18 членове на съвета, добре подбирани от Цветанов и ГЕРБ, са повярвали наивно, че Пеевски си зарязва бизнеса и няма да се занимава с фирми и вестници? Не, никой от тях не го е помислил дори. И въпреки това са го гласували да стане следовател. Тоест – по презумпция ВСС смята за нещо нормално да се бъркат бизнесът и следствието. Също и политиката – само след месец Пеевски отново ще е кандидат от ДПС. И отново ще стане депутат и няма да ходи в парламента, като своя наставник Доган, а ще си гледа вестниците и бизнеса. Каквото ще прави и сега, като следовател. И със сигурност достъпът да информационните масиви на следствието и МВР помага на един бизнесмен.

ВСС се оправдават, че имало по-раншно решение на Върховния съд, когато по времето на Станишев ВСС отказал да върне на работа Пеевски. Тогава съдът отмени отказа на ВСС. Но тогава мотивите са били съвсем други – морални разсъждения във връзка с уволнението му като зам.-министър. Сега ВСС има пълната възможност да намери мотиви да не го назначава. Но не пожела дори да дискутира въпроса.

Самото назначаване на Пеевски за следовател навремето с протекциите на тогавашния шеф на следствието Ангел Александров беше подигравка с държавата. Без никакъв опит и стаж, на 27 години с диплома по право от  Югозападния университет, където са завършили братя Галеви, други видни мутри на прехода и съмнителни юристи.

Такива като Пеевски и калинките на ГЕРБ са като някаква нова номенклатура. Само се местят от пост на пост по етажите на властта. И всичко е уж с демократични процедури, с избори.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване