03/15/13 08:15
(http://www.klassa.bg/)

Обстановката в Габрово остава усложнена

Обстановката в Габрово остава усложнена, училищата са в принудителна ваканция, след като вчера бедственото положение в региона вчера взе една жертва. Част от строително скеле уби на място млада жена. Десетки са ранени. Други като по чудо се разминават с трагедията.

Паднали ламарини, покривни конструкции и пътни знаци и десетки счупени прозорци. Такава е обстановката в Габрово в петък сутринта след бедственото положение, което взе една жертва в четвъртък.

На място е загинала 34-годишна жена, съобщи в ефира на bTV директорът на пожарната в Областта Георги Русинов, но отказа да потвърди дали причина за инцидента е срутено скеле. По думите му в болницата в града са настанени петима пострадали след вчерашния ураганен вятър.

„Получили сме 80 сигнала, отзовали сме се на 60 от тях, при които имаше произшествия с пострадали граждани. Станали са 15 пожара,” информира директорът на пожарната и допълни, че има сериозно пострадали обществени сгради, сред които болници и училища.

Електрозахранването в Дряново е възстановено около 2:00 часа сутринта. Има още няколко квартала без ток.

Човекът, в чийто двор се срути старо дърво – Теодосий Балабанов, разказа, че такова бедствие Габрово не е преживявало. Съседката му съобщи, че в съседната къща, върху която се стовари дървото, се намирала възрастната й майка, която е извадено от там и е в стабилно състояние, въпреки прекарания инфаркт.

Ураганните пориви на вятъра започнаха в късния следобед вчера. На моменти достигнаха над 120 км. в час. Пикът на стихията настъпи между 18:00 и 19:00 часа.

Час по-късно две трети от града е потънал в мрак, а улиците изглеждат като след война. Обявено бе бедствено положение. Кризисният щаб се събра извънредно.

Вятърът отнесе покрива на училище в Дряново. Без ток остават над 60 села. Описването на пораженията в областта продължава.

Заради вятъра и опасността от падащи дървета бе спряно движението в участъка Вонеща вода - Трявна и по път Габрово - Шипка, но вече е възстановено, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”.

Най-много сигнали за инциденти заради бурния вятър има освен в Габрово и в областите Велико Търново, Пловдив и Кърджали. И днес на много честа се очакват силни ветрове.

Предупредителни кодове за опасен вятър по-голямата част от страната. В Смолянска и Кърджалийска области освен за вятър код е в сила и за значителни валежи, предимно привечер и през нощта срещу събота.

Властите призовават хората от регионите, където продължава да има ураганен вятър, да не излизат от домовете си.














btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване