03/16/13 12:12
(http://www.klassa.bg/)

България няма да поиска обявяване на „Хизбула” за терористична организация

България няма да настоява ливанската групировка „Хизбула” да бъде включена в списъка с терористични организации на Европейския съюз, обяви служебният министър Марин Райков пред БНР.

По думите му, България само ще представи известните „обективни факти и обстоятелства” по разследването на атентата в Бургас. На 5 февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов произнесе „обоснованото предположение” за връзка на военното крило на „Хизбула” с терористичната атака на 18 юли 2012 г., когато бяха убити шестима души.

„В момента дебатът върви не за цялата организация, говорим за това дали да бъдат включени било военното крило, било отделни личности. Но България не е тази, която ще инициира процедура,” декларира Марин Райков и остави европейските партньори на България да преценят как да подходят.

За това настояват САЩ и Израел, както и няколко държави в рамките на ЕС. „Обоснованото предположение” от българското разследване беше повод за нова вълна на натиск ЕС да обяви „Хизбула” за терористична организация.
















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване