03/16/13 13:33
(http://e-vestnik.bg/)

ГЕРБ слезе на 19,7%. Потъва плавно, няма изненади. Какво следва?

Двама вероятни следващи премиери. Лидерът на БСП Станишев заяви, че няма да се кандидатира за премиер и намекна пред бТВ за бившия финансов министър Орешарски като възможен. ГЕРБ си държи на Борисов. Засега мачът е равен. Снимки: Булфото

Какво става? Кой ще победи на изборите?
Засега отговорът е – никой.
Последното социологическо проучване на ББС „Галъп интернешънъл” (7-12 март), показа, че ГЕРБ и БСП са почти равни. Данните най-напред обяви социологът Андрей Райчев по бТВ в петък, а на другия ден те бяха пуснати и във в. „Преса” (виж тук).
Райчев каза, че е изненадан – ГЕРБ не се е сринал след протестите, а и БСП загубила един процент след тях. И обясни, че понеже резултатите бил изненадващи, той ги сравнил с друго проучване на агенция „Медиана” и те съвпадали (тях ще ги публикуват утре-вдругиден).
Сигурно е така. Но защо да е изненада?

Ето и данните на „Галъп интернешънъл” за 7-12 март:
ГЕРБ  19,7%
БСП   18,6%

Няма нищо чудно. ГЕРБ потъва сравнително плавно. Който е очаквал, че ще потъва рязко, може да е изненадан. В средата на февруари няколко социологически проучвания показаха, че ГЕРБ и БСП са наравно с по около 22% подкрепящи ги избиратели, дори някои сондажи показваха, че БСП води с 1-2%.
По правило при социологическите изследвания, привържениците на онези, които губят, казват, че

социолозите лъжат

Така беше когато падаше кабинетът Виденов – тогава той обяви, че не вярва на социолози. Абсолютно по същия начин, когато си отиваше Иван Костов заяви, че не вярва на социолози. (Тогава предизборно медиите бяха негативно настроени против новата партия НДСВ, съдействаха на ОДС и БСП, но безуспешно).
Сега привържениците на ГЕРБ и Костов казват, че социолозите лъжат. Защото тези две партии са най-губещи. И медиите пак съдействат на ГЕРБ.

Какво се случи сега, след изравняването на ГЕРБ и БСП през февруари?
Най-важното беше оставката на Дянков, очевидно подадена по искане на Борисов. Това беше искрата, от която избухнаха протестите и падна правителството. Това беше официално самопризнание на правителството, че нещо не е наред с политиката му.
Подаването на оставка от Борисов беше спасителен ход, който го остави в играта. Ако не беше подал оставка, ГЕРБ наистина щеше да се срине.
От протестите насам нагласите се променят. До изборите може да има известни изненади, но най-важното е, че мачът между ГЕРБ и БСП отива към реми.
Сред твърдите избиратели на партиите обаче БСП води с 3,8% пред ГЕРБ. Което означава, че на изборите може и да победи с малка преднина. Статистическата грешка в такива изследвания при 50% дялове е плюс-минус 3%. При по-малки дялове е по-малка. Да му мислят онези, които са около 1%. Няма как да скочат до 4% (виж по-долу всички резултати).

“Атака” е скочила 4 пъти
в сравнение с отпреди протестите и вече има 5%, което според Райчев може да означава и около 10% от местата в парламента. Логично - при тези радикални протести печелят радикални партии. А и Сидеров го показваха по два пъти на ден по всички телевизии, съвсем съзнателно - да обере недоволството. Той е управляем, не дай си Боже да дойдат някакви нови и неизвестни. На Сидеров сега ще му нагласят пак едни депутати, ще е готов отвсякъде – и за коалиции, и за купени депутати.

Меглена Кунева пада до 3% от 4,9% преди протестите. Също логично – тя не е радикална, а и не се появи повече от веднъж по телевизиите по време на протестите. Но и със сегашния резултат ще влезе в парламента, а има и потенциал до изборите да си върне доверието на временно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване