03/16/13 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Документален филм призовава румънците да признаят ролята си в Холокоста

Режисьорът Флорин Йепан заяви, че неговият нов документален филм за едно от най-потресаващите с мащабите си масови убийства по времето на Втората световна война - за екзекуцията на хиляди евреи в Одеса, Украйна, представлява апел към неговите съотечественици, румънците, да признаят своята роля в Холокоста, предаде АФП.
„Одеса”, 55-минутен документален филм, е „протест срещу липсата на реакция от страна на властите в този етап, който е вероятно най-мрачният в историята на Румъния”, заяви Йепан пред публиката след премиерата на лентата тази седмица в Букурещ в рамките на румънския фестивал за документално кино „Един свят”.
„Живеем в уязвимо общество. Липсата на толерантност, омразата или ксенофобията все още може да пламнат”, освен ако румънците не приемат своето минало, каза режисьорът пред АФП.
Филмът хвърля светлина върху убийството на 22 500 украински евреи от румънски войници в отмъщение за взривяването на щабквартирата на румънската армия в Одеса.
При взрива тогава са загинали 100 румънски и съветски войници, за която про-нацистки настроеният фелдмаршал Йон Антонеску е обвинил еврейската общност.
На 23 октоври 1941 година хиляди цивилни евреи – мъже, жени и деца, са били отведени в складове в покрайнините на Одеса и са били изгорени живи. Тези, които са успели да избягат, са били застрелвани.



















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване