03/16/13 19:28
(http://www.klassa.bg/)

Как да преборим пролетната умора?

С наближаването на топлите месеци, все повече хора се оплакват от нисък тонус, разсеяност и изтощение. Идва ли времето на пролетната умора, какви са нейните признаци и как да я победим?

Според статистиката близо 50% от хората по света страдат от пролетна умора. Признаците й у нас се проявяват през март или април и включват разсеяност, намалена работоспособност и лесно изтощаване на организма.

„Най-чести признаци са физическа умора, събуждаме се с усещането че не сме си доспали, сънливи сме през деня, не сме активни и в някои случаи нямаме желание да правим нищо,” обясни за bTV психологът Маргарита Бакрачева.

Специалистите съветват за да избегнете пролетната умора да спазвате няколко прости правила. Задължително да закусвате, да залагате на млечните продукти, плодовете и зеленчуците и да ходите по често пеша.

Фармацевтът Величка Николова препоръчва да се вземат витамини, минерали или комбинация от тях, но и да се спазва някакъв хранителен и двигателен режим.

Според експертите, спазването на режим е важно и за да се избегнат депресивните състояния. Маргарита Бакрачева посочва като примери „да се срещнем с приятели, да помислим какво шарено можем да си купим, какви планове имаме за хубавите дни. ако останем вместо това вкъщи, можем да изпаднем и в летаргично настроение. особено ако сме самотни”.

Едно от допълнителните усложнения е, че точно в последната неделя на март трябва да минем към лятното часово време, а това ни лишава от един допълнителен час сън. Тази година ще превъртим часовниците на 31 март.

















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване