03/16/13 04:58
(http://www.klassa.bg/)

САЩ се отказват от 4-тия етап на създаване на системата Евро-ПРО, предизвикващ най-големи възражения от страна на Русия

САЩ се отказват от 4-тия етап на създаване на системата Евро-ПРО, предизвикващ най-големи възражения от страна на Русия. Това потвърдиха на пресконференция в Пентагона заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джеймс Милър и заместник-председателят на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Джеймс Уинфийлд, предаде ИТАР-ТАСС.
По-рано министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обяви изменения в американската програма за противоракетна отбрана във връзка с нарастващата заплаха, произтичаща от Северна Корея и Иран. По думите на министъра, САЩ са взели решение да разположат в Аляска още 14 ракети-прехващачи и ще разположат втора радиолокационна система в Япония.
Хейгъл отбеляза, че ще бъде „преструктурирана програмата за разработване” на модернизираните ракети-прехващачи „Ес Ем-3 2-Би”, които се планираше да бъдат разположени в Европа на четвъртия етап от създаването на ЕвроПРО за защита от заплаха от страна на Иран. Тъй като Конгресът съкрати финансирането по тази програма, стана ясно,че тя ще бъде завършена не по-рано от 2022 година. Във връзка с това средствата, които се планираше да бъдат отделени за „Ес Ем-3 2-Би”, ще бъдат пренасочени за разработване на други технологии по програмата за ПРО.
Милър поясни, че на четвъртия етап е било планирано да се прибавят „Ес Ем-3 2-Би” към различни ракети-прехващачи, които до тогава ще бъдат разположени в Полша. „Отказахме се от намерението си да ги добавяме към други противоракетни системи, но общото количество ракети в Полша ще бъде както планираното, за да се обезпечи защитата на всички страни на НАТО в Европа”, отбеляза заместник-министърът.


















ИТАР-ТАСС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване