03/18/13 05:04
(http://www.klassa.bg/)

Банките в Кипър със забрана за парични преводи

Кипърската централна банка /КЦБ/ забрани на всички кипърски банки временно каквито и да е преводи и платежи както в страната, така и в чужбина.

Това се съобщава в писмо на КЦБ, цитирано от сайта 24h.com.cy. Според медиите това е "нов удар по кипърските банки".

По-рано кипърското правителство отложи за понеделник обсъждането в парламента, което трябваше да се състои в неделя по постигнатото споразумение за спасителен план за изпадналата на ръба на фалита кипърска икономика.

Изискването на международните кредитори е за облагане на депозитите в кипърските банки с 6,75% до 9,9% в зависимост от размера на сумите и на лихвите по тях. Това, както и повишаването на корпоративния данък срещу отпускането на заем от 10 милиарда евро, предизвика шок в страната.

Президентът Никос Анастасиадис също отложи за понеделник речта си пред депутатите и обръщението към нацията, които трябваше да произнесе в неделя в защита на спасителния план, който той определи като болезнен.

Депутатите трябва да одобрят споразумението преди банките да отворят врати във вторник, тъй като понеделник в Кипър, /както и в Гърция/ - първият ден от Великденските пости - е неработен ден.

ТВ каналът Сигма твърди, че Анастасиадис полага големи усилия, за да осигури поне обикновено мнозинство в парламента, където неговата партия ДИСИ има 20 депутати от общо 56.

Комунистическата партия Акел, която разполага с 19 депутати, отхвърли условията, поставени от кредиторите Брюксел още през февруари.

Според държавната телевизия банките може да останат затворени и във вторник, ако процесът на ратифициране на споразумението се проточи.

















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване