03/18/13 13:15
(http://www.klassa.bg/)

Путин критикува остро данъка върху депозитите в Кипър

Руският президент Владимир Путин критикува остро предложения еднократен данък върху депозитите в банките на Кипър. Той смята, че решението на еврогрупата от уикенда може да "струва" на руските финансови институции около 2 млрд. долара. Руският президент определи това решение като "несправедливо и опасно", заяви неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от БНР. “Г-н Путин каза, че това решение, ако бъде одобрено, ще бъде нечестно, непрофесионално и опасно”, посочи Песков.

Предложението на финансовите министри от еврозоната е за еднократен данък от 6,75% за кипърските банкови депозити под 100 хил. евро и 9,9% данък за сметки над 100 хил. евро. То е част от спасителната финансова програма за Кипър и се очаква да бъде най-силно почувствано от руските финансови институции и компании, тъй като те имат силно присъствие в банковата система на Кипър. Руските компании държат около 32 млрд. долара в малката островна държава.

Затова новината доведе до рязък спад на руския пазар на акции, като Московската фондова борса отвори в понеделник с понижение от 2,4%, а руската рубла се обезцени с около 3% спрямо американския долар.

Управителят на Централната банка на Кипър пък каза, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е обещала да осигури на островната държава необходимата парична ликвидност, но само ако кипърският парламент одобри еднократния данък върху банковите депозити. В замяна на мерките, които освен посочения данък, включват приватизация на държавни активи и повишаване на данък “печалба”, Кипър ще получи 10 млрд. евро от “тройката“ (ЕС, ЕК, и МВФ).

Правителствен кипърски източник съобщи малко по-рано, че Кипърската централна банка вече е получила спешен заем от 5 млрд. евро от останалите централни банки в еврозоната, като в най-голям размер са средствата, идващи от Гръцката централна банка. Централната банка на Кипър е наредила на търговските банки в страната да “замразят” всички капиталови потоци за следващите няколко дни, докато не получат ново нареждане.

Дебатите за еднократния данък върху депозитите в кипърския парламент бяха отложени за втори път в понеделник, клед като и в неделя заседанието не се състоя. Към момента не е ясно дали исканият от Еврогрупата еднократен данък върху депозитите - като необходимо условие за финансовата помощ в размер на 10 млрд. евро - изобщо ще бъде одобрен от парламента на страната, тъй като няма ясно изразено парламентарно мнозинство.
Междувременно, кипърското правителство взе решение за "банкова ваканция" на острова във вторник (19 март), като вероятно ще обяви нейното удължаване и в сряда.

Освен това правителството на Кипър подготви ново предложение за облагане на банковите депозити: тези на стойност под 100 хил. евро да бъдат обложени еднократно с 3% данък, тези до 500 хил. евро – с 10%, а депозитите над 500 хил. евро - с 15%, пише "Уолстрийт джърнъл".

Групата на финансовите министри от еврозоната ще обсъди новото предложение на телеконферентна връзка по-късно днес. Кипърският президент Никос Анастасиадес предупреди, че страната трябва да избира между мерките, искани от Еврогрупата и банкрут. С данъка върху депозитите ще бъдат събрани около 5.8 млрд. евро.

На този фон еврото се срина през нощта, а йената рязко скочи при новината, че спасителният план за Кипър включва данъци за вложителите в банки. Това е опасен прецедент, който може в крайна сметка да принуди банките в региона да избягат на други места.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване