03/18/13 04:53
(http://www.klassa.bg/)

САЩ и Русия изнасят най-много оръжие по света

САЩ водят по обем изнесено оръжие в света, Индия внася най-много. Обемът на оръжейния внос в Сирия е нараснал през последните години с 511% в сравнение с предишния период от 2003 до 2007 година, съобщава Стокхолмският институт за изучаване на проблемите на мира/СИПРИ/.
В понеделник институтът публикува данни за международните доставки на различни видове обикновени оръжия и оборудване между 2008 и 2012 година.
Според Стокхолмските наблюдатели най-голям доставчик на основните видове оръжие в Сирия през последните години е станала Русия. Нейната част в общия внос е 71%. От Руския оръжеен износ 3% са за Сирия. Втори голям доставчик на оръжие в Сирия е Иран. /14% от вноса/. Следват Беларус /11%/,Северна Корея /3%/ и Китай /1%/.
Според Стокхолмския институт няма каквито и да е данни за доставките на основните видове оръжие за сирийските въстаници, съобщи РИА"Новости".

Миналата година данните, които даде институтът бяха, че между 2007 и 2011 година износът на оръжие е нараснал с 24 процента в сравнение с предишния петгодишен период. Тогава основната част - 44 процента - бе предназначена за Азия, следвана от Европа с 19 процента и Близкия Изток, където са били пласирани 17 на сто от всички изтъргувани оръжия.
През 2012 година Питър Веземан, близкоизточен експерт в СИПРИ, съобщи, че Сирия е закупила от Русия 72 процента от своето оръжие, а остатъкът се пада на Беларус (17%) и на Иран (9%). Според Веземан сирийските оръжейни покупки бележаеха ръст от 580 процента.
В базата данни на СИПРИ се включва и лицензионното производство, но те се отнасят само за обемите на оръжията без финансовата част на сделките.
СИПРИ е основан през 1966 година и е независим аналитичен център, занимаващ се с изследването на конфликтите, въоръженията и контрола върху въоръжаването и разоръжаването.

Като цяло почти половината от световния оръжеен внос между 2008 и 2012 г – 47% - е за страните от Азия и Океания.
Най-големите вносители са Индия /12% от световния внос/, Китай /6%/, Пакистан /5%/, Южна Корея /5%/ и Сингапур /4%/.
Петте най-големи износителки са САЩ /30%/, Русия/26%/ Германия /7%/, Франция /6%/. Тук влиза и Китай, който вече има 5% и изпреварва Великобритания.















РИА"Новости"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване