03/19/13 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Престъпление и наказание за Кипър

С

ъс заглавия като “Обир на Кипър”, “Кипър с пистолет в слепоочието”, “В ролята на Атила ЕС превзема икономически Кипър”, “Престъпление и наказание” гръцките вестници коментират развоя на събитията в Кипър. Парламентът на острова започва обсъждане на законопроект, който предвижда облагане с данък на банковите депозити. Както е известно мярката се очаква да донесе 6 милиарда евро, към които ще се прибавят и 10 милиарда евро помощ от международните кредитори.

Вестник “Елефтерос типос” пише, че първото по рода си решение на Еврогрупата за облагане на депозитите е предизвикало земетресение в еврозоната и в целия свят. Изданието посочва, че има опасения от предизвикване на ефекта на доминото в европейския Юг.

Кипър е бил подложен на сериозен натиск в Брюксел, пише вестник “Етнос” като допълва, че искането за “орязване” на депозитите е било поставено по ултимативен начин от управляващия директор на МВФ Кристин Лагард и финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Изданието коментира, че в следващите часове Кипър трябва да вземе решения, реалните измерения на които надминават рамката на банковите депозити.

За събития, които отварят “кутията на Пандора” пише вестник “Елефтеротипия” като отбелязва, че Кипър е заплашен от правителствена криза, тъй като законопроектът не събира мнозинство в парламента. Според публикация на в. “Та неа” решението на Еврогрупата, в което водеща роля има германският финансов министър, е автогол.

Вирусът на безпокойството

Вирусът на безпокойството за вероятността да има аналогични решения за страни като Испания и Италия се е разпространил през уикенда, коментира изданието. “Вестник на редакторите” пише за заплахите на руснаците да си тръгнат от Кипър и големите загуби на международните пазари.

Кипърската фондова борса обяви, че спира дейността си до четвъртък. Мярката е взета, за да бъдат предотвратени сривове в работата на борсата и за да бъдат защитени инвеститорите, съобщава ръководството й в изявление. Банките в Кипър остават затворени, всички кредитни операции са спрени също до четвъртък (21 март).

Същевременно агенция Fitch Ratings заплаши да понижи оценките за три кипърски банки заради рискове, свързани с проекта за облагане на банковите депозити в страната, предаде Франс прес. Fitch поставя под негативно наблюдение оценките на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenik Bank. В момента всяка от тях е с рейтинг “В” (лат. буква), т.е. спекулативна категория.

Поставянето под негативно наблюдение означава, че агенцията може да намали рейтингите в сравнително кратък срок. Това решение e резултат от “дискусиите за налагане на загуби на вложителите в банките”, се подчертава в комюнике. Данъкът върху депозитите е част от спасителен план за острова, съгласуван от финансовите министри от еврозоната в събота призори, припомня АФП. Банковият налог е едно от условията за отпускането на помощ от 10 милиарда евро. Кипърският парламент трябва да гласува тази вечер европейския спасителен план.

Нов вариант на закона

Кипърското правителство внесе в парламента нов вариант на спорния законопроект за облагане на банковите депозити, според който на влоговете под 20 000 евро няма да се  налага данък, предаде Ройтерс. Проектозаконът освен това предвижда данък от 6,75% върху сметки на суми от 20 хиляди до 100 хиляди евро, и данък от 9,9% за всички депозити над 100 хиляди евро.

В събота финансовите министри от еврозоната се споразумяха с Кипър по дългоочаквания спасителен заем. В замяна на спасителен план от 10 милиарда евро международните кредитори поискаха от Кипър да въведе еднократен данък върху банковите депозити, който предвижаше налог от 6,75% върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9% върху депозити над този праг. Предложението предизвика гнева на вложителите.

Еврозоната единодушно подкрепи пълно освобождаване от данъци на депозитите под 100 000 в Кипър, съобщи френският министър на финансите Пиер Московиси, цитиран от ...

Публикувана на 03/19/13 22:09 http://e-vestnik.bg/17167/prestaplenie-i-nakazanie-za-kipar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване