03/19/13 07:11
(http://www.klassa.bg/)

САЩ твърдо отрекоха участие в заговор срещу Каприлес

САЩ твърдо отрекоха участие в схема за опит за убийство на лидера на венецуелската опозиция Енрике Каприлес с цел създаване на хаос преди изборите на 14 април.

"Ще бъда много ясна по този въпрос: САЩ отхвърлят категорично всякакви твърдения за намеса на американското правителство и в най-нищожния заговор, целящ дестабилизацията на венецуелското правителство или да бъде наранен който и да е било" в страната, каза говорителката на американското външно ведомство Виктория Нуланд.
40 -годишният Енрике Каприлес ще се кандидатира за президентския пост на страната за втори път, след като изгуби изборите през октомври срещу го Чавес.

Президентът Чавес обяви преди смъртта си за свой наследник и кандидат на изборите 50-годишния Николас Мадуро. Мадуро е изпълняващ длъжността президент на страната. В неделя той заяви, че американски представители са планирали убийството на венецуелския опозиционен лидер, за да се създаде "хаос" и призова президента Барак Обама да блокира предполагаемия заговор.

В интервю за частния телевизионен канал Televen, Мадуро заяви, че двама американски служители Роджър Нориега и Ото Райх, са били зад таен план за убийството на лидера на опозицията Енрике Каприлес. Опозиционният лидер Каприлес, който е губернатор на щата Миранда, заяви предварително в "Туитър", че Мадуро ще бъде "отговорен" за всяко действие срещу него. Отношенията между САЩ и Венецуела са обтегнати след като през 1999 г. властта бе взета от Чавес. От 2010 г. двете страни нямат посолства.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване