03/20/13 23:38
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли Китай външна политика?

Рисунка: доминиканюз

Докато мнозина западни наблюдатели се фокусират върху баланса между реформатори и консерватори в новото китайско ръководство, повечето пропускат отсъствието на дипломати от кариерата и външнополитически експерти по най-високите етажи на властта в Пекин.

Китай изгрява като глобална сила, но положението, което външната политика заема в китайската политическа система, е много ниско, коментира Чжън Ван във в. “Ню Йорк таймс”.

В събота правителството начело с новия президент Си Дзинпин обяви новия си външнополитически екип. Ян Дзечъ, външен министър от 2007 г., беше повишен в Държавния съвет. Неговият приемник Ван И отговаряше за отношенията с Тайван и Япония и представяше Китай на преговорите със Запада за севернокорейската ядрена програма. Китай назначи също нов посланик в САЩ - Цуй Тянкай, дипломат от кариерата и възпитаник на факултета по международни отношения в университета “Джонс Хопкинс”.

Само че г-н Ян, който ще продължи да отговаря за външните отношения, нито г-н Ван, новият външен министър, не са сред 25-те членове на Политбюро - властовия център на китайската политика. Нито един от седемте членове на още по-могъщия Постоянен комитет на Политбюро, сред които са г-н Си и новият премиер Ли Къцян, не е външнополитически експерт, макар че един от тях - Ван Цишан, е работил с двамата последни финансови министри на САЩ - Хенри Полсън и Тимъти Гайтнър, при координирането на отговора на глобалната икономическа криза от 2007-2008 г.

Наблюдатели на Китай са склонни да преувеличават сложността на външната политика и амбиции на Пекин, но истината е, че китайската външна политика е крайно дефицитна. Макар чужденците често да гледат на Китай като на извисяващ се гигант и заплаха, китайските лидери всъщност са до голяма степен неспокойни и неуверени, несигурни как да се справят у дома и зад граница с неизбежните напрежения, които произтичат от бързия възход на страната им на световната сцена. За новоизбраните лидери първата грижа ще е как да запълнят външнополитическия вакуум и как да направят избор между национализма и глобализма.

Определения като “агресивна”, “самоуверена” и “арогантна” се използват често за описване на външната политика на Китай, особено що се отнася до проточилата се словесна война с Япония във връзка с островите в Източнокитайско море, към които имат териториални претенции и двете страни. Но за външната политика на страната трябва да се съди по действията, не само по реториката. Когато се вгледаме внимателно в китайските действия, ще установим, че външната политика е на практика противоречива, дори слаба.

Пекин няма ясна, добре развита политика по много въпроси - от спорните острови до Северна Корея и климатичните промени. Силната реторика често се употребява, за да компенсира слабата и непоследователна политика.

В действителност лаенето на Китай често е по-лошо от хапенето: Китай не е бил във война с друга страна от краткия въоръжен конфликт с Виетнам през 1979 г. и е много внимателен в подхода си към съседите, които окупират острови в Южнокитайско море, смятани от Китай за негови. Това обяснява защо китайските националисти понякога критикуват правителствената външна политика, че е твърде мека и примирителна.

Отсъствието на ясна политика отчасти обяснява защо на Китай му липсва решително влияние дори над стратегически съюзници, които зависят много от неговата подкрепа, като Северна Корея, Мианма и Пакистан. Неотдавнашният ядрен опит на Северна Корея и решението й да денонсира споразумението за примирие от 1953 г. са само едни от последните примери.

Ако една страна няма ясна външна политика, тя няма да знае кога, къде и как за използва силата си. Тя не може да начертае пътна карта, която съюзниците й да следват. Зад този външнополитически вакуум се крие двойна криза на идентичността.

Първо, Пекин не е готов да поеме по-голямата роля, която други страни очакват той да ...

Публикувана на 03/20/13 23:38 http://e-vestnik.bg/17177/ima-li-kitay-vanshna-politika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване