03/20/13 09:48
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Гаврилов: ЦИК не е започнал подготовката за изборите в чужбина

Трябва още днес да започнем подготовката, а нямаме информационна кампания, каза професорът по математика Любомир Гаврилов, координатор за Тулуза на Преходния обществен съвет на българите във Франция и преподавател в университета в Тулуза.
Проф. Гаврилов коментира пред БНР въпроса за гласуването на българите в чужбина. Подаването на заявления започва днес. Срокът е до 11 април.
Тревожно е, че ЦИК все още не е започнала подготовката за изборите в чужбина. Не можем да заменим държавата в тази важна дейност. По закон държавата прави информационна кампания. Освен това, вече подаваме заявления с електронен формуляр директно в ЦИК. Няма дори обявени електронни адреси. Заявленията трябва да бъдат на специална страница на ЦИК, която още не съществува. Ще има протокол за сигурност на сайта на ЦИК, който ще подсигурява страницата.
Според решение на Централната избирателна комисия, за откриване на секция са необходими не по-малко от 20 заявления за населени места, в които има дипломатическо или консулско представителство. Ако няма такива представителства, секция се разкрива при най-малко 100 подадени заявления. Почетните консулства имат почти същия статут и за тях са достатъчни 20 заявления, уточни проф. Гаврилов.
През 2009-а година имаше скандал, защото при събрани по няколко десетки заявления в някои градове не бяха открити секции. Беше станало някакво недоразумение.
Може би интересът към гласуването леко е нараснал след протестите. Самият факт на предсрочните избори е фактор за повишаване на активността, каза проф. Гаврилов.
В България един депутат се избира с 25-30 хиляди гласа. От чужбина със 150 000 гласа даваме около 5 мандата. Много сме далеч от това, което казват някои политици – че гласовете в чужбина решавали изборите. Важността за нас е в утвърждаването на българската идентичност – така българите в чужбина са съпричастни към политическия живот в страната, подчерта проф. Гаврилов.













БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване