03/21/13 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Йоджалан, кюрдите и бъдещето на Турция

Зехра Джаджан е седнала на ръба на пресен гроб, обсипан с цветя, и тихо се моли. В него лежи 30-годишният й син, чието бунтовническо име означава “въстание” на кюрдски. Той е бил убит през януари при сблъсък с турската армия на иракската граница.

Стотици от неговите колеги бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) също са погребани в гробището Йенишехир в Диарбекир. Гробовете им се отличават по червените, жълти и зелени ленти, окичени на надгробните им камъни.

Преди няколко години би било немислимо гробовете на бунтовници да бъдат маркирани или пък опечалена майка да говори на кюрдски. “Не можем да повярваме колко свободни са тук кюрдите. В Сирия ни беше страх да говорим на кюрдски дори с роднините си”, казва Ярин Аби, наскоро пристигнал сирийски кюрдски бежанец.

Най-драматичният обрат досега беше, когато турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза в края на декември, че правителството му води преговори с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който е в затвора, след като беше заловен през 1999 г.

Предварителна договорка, за която се твърди, че е била постигната между Йоджалан и шефа на разузнаването Хакан Фидан, би могла да проправи пътя за историческо споразумение между турци и кюрди. Критиците на Ердоган недоволстват, че на карта е заложено единството на републиката.

Но за турските кюрди, чиито предци са се борили рамо до рамо с Ататюрк, само за да видят как дадените обещания за автономия няма да бъдат спазени и как идентичността им ще бъде жестоко потъпкана, справедливостта може би най-накрая ще възтържествува.

Контурите на пакта се съдържат в писма от Йоджалан, предадени от прокюрдската Партия за мир и демокрация на бунтовническите командири в контролирания от кюрди Северен Ирак и в Европа. Споразумението е амбициозно, но просто. ПКК ще се откаже от 29-годишната си борба за самоуправление. Самият Йоджалан казва, че сега подкрепя унитарната държава.

В замяна парламентът, в който доминира Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, ще приеме реформи, които позволяват на кюрдите да гонят политически цели без риск да бъдат пратени в затвора, а хиляди активисти, задържани дори по най-необосновани обвинения, ще бъдат освободени.

Като част от това сегашната конституция, съставена от генералите след преврат през 1980 г., ще бъде заменена от “напълно демократичен” основен закон, който отговаря на исканията на кюрдите. Членът, в който пише, че всички турски граждани са “турци” ще бъде премахнат, както и друг, който забранява образованието на кюрдски език. Регионалната автономия също ще бъде засилена.

При сегашната централизирана система “ръцете ми са вързани напълно”, казва Осман Байдемир, кметът на Диарбекир от ПМД. Байдемир, който е изправен пред 24 съдебни дела за престъпления, отнасящи се до тероризъм, се оплаква, че дори не му е било позволено да нарече местен парк на името на (турски) правозащитник, “защото валията (на Анкара) каза не”.

Конфликтът в Сирия, където кюрдска групировка, свързана с ПКК, набира почва, заплашва да се пренесе отвъд границата. Мирът с кюрдите е съществено важен, ако Турция иска да осъществи мечтите си за регионално лидерство.

“Политическата кариера на премиера е заложена на карта, той е напълно искрен,” казва Галип Енсариоглу, депутат на ПСР от Диарбекир. Не всички са убедени. Някои смятат, че споразумение с кюрдите е тактика, за да подкове Ердоган амбициите си да стане първият пряко избран президент, когато Абдуллах Гюл оваканти президентското кресло догодина.

Той иска да увеличи правомощията на поста “в стил ала франка”, което според неговите критици ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване