03/21/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Лъч на надежда за американския печат

Франс прес

След няколко трудни години, за американския печат покълват зрънца надежда, главно във вид на нови източници на приходи в интернет, показва огласено тази седмица проучване.

“За първи път от началото на дълбоката рецесия през 2007 г. вестниците имат причини за известен оптимизъм”, смятат авторите на годишния доклад за състоянието на медиите, осъществен от изследователския център “Пю”.

Те “започнаха да експериментират усилено с редица нови източници на приходи и значителни промени в организацията си”, казват авторите.

Макар някои практики, като използването на социалните медии за реклама, да са твърде нови, за да се прецени точно влиянието им, изследователите забелязват тенденция за стабилизиране на приходите.

Електронният формат създава нови източници на постъпления и намалява зависимостта на вестниците от рекламата.

Докладът установява, че 450 от 1380-те американски всекидневници са избрали да предлагат платен достъп до електронните си версии, което “изглежда работи, при това “не само при “Ню Йорк таймс”, но и при вестници с малък и среден тираж”.

Миналата година “Ню Йорк таймс”, който предлага платен абонамент за електронната си версия, за пръв път спечели повече пари чрез абонаменти и покупки на платени броеве от читателите, отколкото с приходите си от реклама.

Скромното подобрение на икономическата среда позволи, поне в някои райони, възобновяване на рекламите на коли или публикуването на малки обяви.

Борсовата цена на пресгрупите, които предлагат акциите си на борсата, миналата година започна да се покачва и вестниците, предложени за продан, намериха купувачи. Сред видните инвеститори фигурира Уорън Бъфет, чийто холдинг “Бъркшир хатауей” купи за 15 месеца 28 всекидневника за общо 344 милиона долара, както самият той посочи наскоро в годишното писмо до акционерите.

Докладът признава все пак, че положителните аспекти остават “за момента най-вече обещание”.

Рекламата в електронните издания представлява вече 15 процента от общите приходи от реклама на вестниците, но увеличението е слабовато в последните две години и не е достатъчно да компенсира понижените приходи от реклама в книжните печатни медии, които през 2012 г. преживяха спад за шеста поредна година.

Тази слабост е особено видна при националните печатни кампании, което буди предположение, че големите издателски групи се насочват към други платформи.

“Макар голямата част от вестниците да са печеливши на оперативно равнище, голям брой продължават да се борят с дългове и задължения под формата на пенсии, сключени в по-благополучни времена”, отбелязват изследователите.

Знак за упадъка в сектора, според тях, е фактът, че вестниците местят централите си от големите бизнес сгради в централните части на градовете в по-малки и евтини офиси”.

За да намалят разходите си, вестниците продължават също да съкращават екипите си, което ги изправя пред недостиг на служители и ги лишава от средства да “разкриват истории, да се разровят в онези, които изникват, или да поставят под въпрос дадената им информация”.

Това “може да отслаби едновременно способността на сектора да произвежда съдържателна журналистика и общественото доверие към тях”, предупреждават авторите на изследването.

Според допитване на центъра “Пю” 31 процента от американците казват, че са се отказали да четат вестник, тъй като той вече не предлага информацията, която били свикнали да намират в него.

Друга причина за безпокойство - пресгрупите стават “все по-зависими” от “Гугъл”и шепа други технологични компании, за да достигнат до онлайн-читателите си и следователно са “уязвими от промените” въведени от тези компании.

БТА

Публикувана на 03/21/13 22:30 http://e-vestnik.bg/17184/lach-na-nadezhda-za-amerikanskiya-pechat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване