03/21/13 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Меркел може да блесне като миротворец в Сирия

в. Файненшъл таймс

По всички въпроси на войната и мира напоследък Германия е в разрез с другите водещи европейски сили. Берлин се противопостави на намесата в Либия през 2011 г., не прояви желание да помогне на Франция в Мали през януари и едва много бавно се отказва от съпротивата си срещу въоръжаване на бунтовниците в Сирия.

Въпреки че предвожда усилята в еврозоната за спасяване на еврото, Германия остава пасивна по въпросите на сигурността; тя често изглежда като далечен наблюдател. Резултатът е безизходица, при която Европа е неспособна да се изправи пред многото външнополитически предизвикателства в свят, белязан от отслабване на американската сила.

Години наред идеята за “нормализиране” движеше германската външна политика. Канцлерът социалдемократ Герхард Шрьодер, който дойде на власт след Хелмут Кол, и неговият външен министър от Зелената партия Йошка Фишер бяха готови да участват във войните в Косово и Афганистан, за да покажат, че Германия е пораснала. Франция и Великобритания бяха смятани за примери за подражание. Но това време отмина.

Разочарована от войната в Афганистан и укрепена от засилващото се усещане за собствената й тежест, Германия отново намира утеха в пацифизма, който разви като реакция на ужасите на Втората световна война. Германците се гордеят, че се противопоставиха на войната в Ирак, и не се чувстват виновни за последвалата бъркотия в региона. Войната не е отговор - това, което някога беше пацифистки лозунг, днес е общоприета практика.

Така, страната става по-незаинтересована, по-вглъбена в себе си и все повече й дотяга от възраженията на нейните западни партньори срещу мнението й. Миналия петък канцлерката Ангела Меркел представи в Брюксел германската позиция като новата европейска норма.

“Самият факт, че двама са променили мнението си, не означава, че другите 25 трябва да ги последват”, каза тя в отговор на настояването на Великобритания и Франция за вдигане на оръжейното ембарго върху Сирия. В миналото Германия беше тази, която трябваше да защитава нежеланието си за използване на твърда сила. Сега, когато балансът на силите в ЕС се променя, Франция и Великобритания трябва да оправдават своите призиви за действие.

Опасността е, че Европа става по-германска от гледна точка на външната политика, като все повече възприема пасивността на Берлин. Германия може да забави или да възпрепятства френски и британски действия, като откаже достъп до нейните ресурси и тези на ЕС. В миналото водачеството на САЩ убеждаваше Берлин да действа.

Но правителството на Барак Обама очаква европейците да поемат отговорност за собствените си интереси. След като са оставени сами да се оправят, трите големи европейски сили, които са почти равни по сила, се мъчат да определят своите роли. Опасността е, че това може да доведе до безизходица във време, когато е нужно Европа да реагира убедително на разпадането на стария ред по южните й граници. Бездействието ще навреди на интересите й в южното и източното Средиземноморие. Има спешна необходимост от всеобхватен подход.

Това не означава, че всички трябва да действат по един и същ начин. Всяка държава има специфични силни страни, които трябва да бъдат обединени в обща стратегия. Някогашните световни сили Франция и Великобритания имат военни предимства, които Германия никога няма да има.

Берлин е слаб от гледна точка на твърдата сила, но има всичко необходимо, за да стане велика мека сила. На световната сцена той до голяма степен е смятан за неутрален играч, който не заема ничия страна. Често той буквално прави бизнес ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване