03/21/13 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Технология от "Междузвездни войни" беше реализирана на практика

Когато през 1977 година роботът R2D2 от "Междузвездни войни" прожектира триизмерен образ, все още ставаше дума за научна фантастика. Сега  американски учени оповестиха, че създали дисплей, осигуряващ триизмерно изображение, което може да се гледа без специални очила и е предназначено за смартфони, таблети и часовници, съобщават от AFP, цитирани от БТА.

За разлика от холограмите в "Междузвездни войни" на Джордж  Лукас, създаденият от учените прототип на дисплей е плосък. За целта те ползвали технология, известна като дифрактивна оптика, за да осигурят триизмерни изображения, които могат да се гледат  под различни ъгли дори когато уредчето е наклонено. 

"За разлика от редица технологии, които прибягват до т.нар. хоризонтален паралакс, което означава, че човек вижда във формат 3D, когато движи главата си наляво и надясно, новата технология ползва цялостен паралакс за гледане във формат 3D" заяви  ръководителят на изследването Дейвид Фатъл от лабораториите Hewlett-Packard в Пало Алто, Калифорния. "Например ако е показано триизмерно изображение на планетата Земя и Северният полюс е в центъра на екранчето, въртейки главата си около дисплея, човек ще може да види която и да било държава на земното кълбо." 

Според учените дифрактивната оптика позволява да се преодолее  предизвикателство, свързано с човешката анатомия.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.




















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване