03/22/13 15:06
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ратифицира Протокола на ООН за огнестрелните оръжия

ЕС има готовност за ратификация на Протокола на ООН за огнестрелните оръжия след приемането на нови правила за продажбата, притежаването и трансфера на огнестрелни оръжия в Европа и по света. Европейската комисия представя предложение за тази цел и потвърди нуждата от по-нататъшни действия, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Протоколът на ООН цели засилване на сътрудничеството срещу незаконното производство и трафика на малки оръжия (ръчни огнестрелни оръжия и пистолети). Търговията с тях генерира около 180 млн. евро годишно за организираната престъпност по целия свят.

„Незаконният трафик на огнестрелни оръжия представлява все по-голяма заплаха за сигурността на европейските граждани и е доходоносен бизнес за организираната престъпност. Трябва да засилим контрола на огнестрелните оръжия, които се движат в ЕС или го напускат, за да се предотврати злоупотребата с тях. Сключването на Протокола на ООН за огнестрелните оръжия потвърждава ангажимента на ЕС за защита на гражданите срещу риска от насилие, причинено с огнестрелни оръжия, както в ЕС, така и извън него", става ясно от позицията на еврокомисаря в областта на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Поддържане на подробна документация за вноса, износа и транзитното преминаване на огнестрелни оръжия, заедно с приемане на международна система за маркиране на огнестрелните оръжия в момента на производство и при всеки внос са две от разпоредбите, които протокола предвижда.

Други мерки в борбата с огнестрелните оръжия са създаване на система за лиценз и уреждане на движението на опасните оръжия, засилване на контрола на пунктовете за износ и граничния контрол, обмен на информация относно одобрените производители, търговци, вносители и износители, относно маршрутите, използвани от извършващите незаконен трафик, подобряване на практиките, за да се увеличи способността на държавите да предотвратяват, разкриват и разследват незаконния трафик на огнестрелни оръжия.
 













пресслужбата на ЕК


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване