03/22/13 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Китай тайно ще строи нов ядрен реактор в Пакистан

Китай и Пакистан са подписали тайно споразумение през февруари, според което Пекин ще построи трети ядрен реактор в провинция Пенджаб, пише Бил Гърц във в. "Вашингтон таймс", като се позовава на американски разузнавателни източници.

Между 15 и 17 февруари в Пекин е била делегация на Пакистанската комисия по ядрена енергия. Съгласно постигнатата договореност Китайската национална ядрена корпорация се ангажира с построяването на 1000 мегаватовия реактор Чашма 3 в северната пакистанска провинция Пенджаб, където вече действат други два китайски реактора.
Подготвяната от няколко години сделка притеснява Вашингтон, тъй като новата мощност може да бъде използвана за увеличаване на пакистанския арсенал от ядрено оръжие. Според сведения на американските разузнавателни служби в момента Пекин модернизира и ядрения арсенал на Пакистан, който наброява между 90 и 110 бойни глави. С помощта на Китай върви разработването на нова бойна глава за пакистанските стратегически войски. Пекин помагал на Исламабад и за преработването на отработеното ядрено гориво от АЕЦ.
В началото на XXI в. Пакистан създаде един от най-опасните прецеденти в историята, когато технология за разработване на ядрени оръжия стигна до режимите на Либия, Иран и Северна Корея от група, оглавявана от бащата на пакистанската атомна бомба Абдул Карим Хан.



















"Вашингтон таймс"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване