03/23/13 19:56
(http://e-vestnik.bg/)

Борис Березовски - олигархът, който се покая преди да умре

Борис Березовски е обявен за “враг номер едно” на Русия, но всъщност Кремъл има нужда от него. Снимка от телевизионния екран

Преследваният от Путин руски олигарх Борис Березовски е починал внезапно - съобщи зет му Егор Шупе във Фейсбук. Адвокатът Александър Добровински пък твърди, че Березовски се е самоубил. Но и тази информация не е потвърдена от други източници.

Британската полиция започна разследване на смъртта на живеещия в изгнание в страната руски олигарх Борис Березовски, предаде ДПА, като се позова на нейно изявление. Имотът на Березовски в Съри, край Лондон, където той е починал, е бил отцепен от органите на реда.

Британската полиция е завела смъртта на руския бизнесмен като необяснена. Разследването е в много начален етап. Според различни източници 67-годишният Березовски е бил открит мъртъв тази сутрин в банята си.

Близкият приятел на Березовски Демян Кудрявцев разказва, цитиран от РИА, че сърцето на Березовски е спряло. Той отхвърля появили се твърдения, че става дума за самоубийство и посочва, че няма никакви външни признаци за това.

Източник на медиата твърди, че става дума за инфаркт и че неотдавна Березовски е бил на лечение в Израел.

Руският олигарх Березовски напусна Русия през 2000 г., малко след като се появиха сведения, че ще му бъде предявено обвинение по т.нар. дело за Аерофлот - за присвояване на държавни средства. Бизнесменът твърдеше, че причина за възбуждане на делото конфликтът му с руския президент Владимир Путин.

През 2003 г. Березовски получи политическо убежище във Великобритания. Сп. “Форбс” оценяваше състоянието му на 1,3 милиарда долара, но Березовски беше осъден от съпругата си да й плати 220 млн долара при развода, а наскоро загуби и дело срещу Роман Абрамович за подялбата на “Сибнефт”. Източници от обкръжението му споделят, че той е бил почти разорен.

Березовски е руски предприемач, роден през 1946 г. в академично семейство на руски евреи. Следва математика в елитни съветски учебни заведения. През 1989 г. създава компанията “Логоваз”, като смесено руско-швейцарско предприятие. През ноември 1994 г. става председател на управителното тяло на новооснованата телевизия ОРТ. По-късно придобива телевизионния канал TV6 и три ежедневника.

През 1996 г. Березовски придобива изключителните лицензи за износ на стратегически важни суровини. Заедно с Роман Абрамович придобива контол над нефтения гигант “Сибнефт”. Президентът Борис Елцин го назначава за известно време и за заместник-секретар на Съвета за сигурност. В това качество той е натоварен да координира и руската политика в Чечения. През 1997 г. е освободен от тази длъжност.

С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. той живее извън Русия. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на ОРТ на Роман Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от Аерофлот. От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране. Според някои източници Борис Березовски е финансирал с огромни средства т.нар. Оранжева революция в Украйна.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, заяви, че Борис Березовски е написал писмо до руския президент Владимир Путин преди няколко месеца, в което е помолил да му бъде простено, както и да получи разрешение да се завърне в Русия.

Публично е известно обаче покаянието на Березовски поместено точно преди година във Фейсбук, в което той моли за прошка, че е довел Путин на власт и го нарича “тиранин и узурпатор”. Следва текстът на “Покаянието” на Березовски.

Борис Березовски. Покаяние 

До днес не планирах да си отворя Фейсбук, не исках да живея в социалните мрежи. Вчера, на Простена неделя, се реших на покаяние и исках да го публикувам в своя блог на “Ехото на Москва”. Покаяние пред народа на Русия за грешките, които ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване