03/23/13 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Трябва да се изясни истината за скандала с подслушването

България се нуждае от правителство на националната отговорност, ясно програмно правителство с широк диалог с обществото. Трябва да се промени моделът, защото се създаде политически и икономически монопол, какъвто не е имало никога, въпреки грешките на всяко едно от управленията.

Това заяви по Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев. "По някакъв начин всеки нещо обещава. Убеден съм, че няма месия, не може да има месия, универсален спасител, юнак на коня, който да ни реши всички проблеми", каза Станишев. "Нашите обещания са много премислени, защото си даваме сметка какво е наследството на г-н Борисов, добави той и поясни, че "символ на отишлото си управление ще останат хората-факли."
Лидерът на социалистите отговори на въпрос на един от гостите в студиото във връзка със скандалната информация, че със знанието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов "частно ГДБОП" разследва политици и журналисти с цел да бъдат дискредитирани. "Това за мен психологически не е изненада, знам хората от тази власт, които ни управляваха последните години как работят с методи на дискредитация на всеки един опонент", коментира още лидерът на БСП. Той изтъкна, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров е бил информиран за подслушването на политици и техните семейства, но не е реагирал. Сигнал е бил подаден и до комисията на Яне Янев за разследване на корупцията по високите етажи, но той е бил потулен.
"Имаме ясен план за действие и за първите 100 дни, за първата година и за целия мандат. В този парламент се приеха близо 70 лобистки закона – в кой мандат е имало подобна тенденция? Създаваха се изкуствени правила, които унищожаваха конкуренцията и смазаха дребния и средния бизнес", каза Станишев и бе категоричен, че "една от първите мерки е за спиране на натиска върху тях, който сега е системно насочен и дирижиран."
В началото на правителството на ГЕРБ бяха сменени всички регулатори, които сега са политически назначени, подчерта той. Колко се увеличиха сметките за ток в последния мандат – с близо 100%, защото всички знаят, че резултатът беше политически назначен и получаваше указания директно от правителството, заяви Станишев.
В БСП не върви чистка, а процес на обновяване, подчерта той. "В последните два дни се срещнах с всички областни ръководства в партията и като цяло отношението към нашите членове е много взискателно. До два-три дни ще бъдат обявени нашите листи, в които ще има сериозно гражданско участие. Хората желаят сериозна промяна и всяка една партия, ако иска да оцелее, трябва да покаже такава тенденция. Това е оздравително за БСП", каза лидерът на партията.
Трябва незабавно да спре всякакъв рекет от държавата, заяви той. БСП предлага прекратяване на този рекет чрез наредби и законодателство. "Трябва да има цялостна промяна в антимонополното законодателство. Преди протестите не бях наясно колко вида монополи съществуват и колко добре се прикриват те. Дребният и среден бизнес създава най-много заетост в България и причината за гигантската безработица в България, за тези 400 000 загубени работни места, е точно това, че той беше смазан", коментира Станишев.
Далеч съм от мисълта, че управлението, което ръководих, беше съвършено, каза още той. "За първи път от 1997 г. едно правителство беше изгонено от протести. Чудя се на наглостта им те да кажат – "дайте ни още един мандат." Знам в какво състояние съм оставил държавата. Имаше подредени финанси, голям резерв и по време на криза работеше", каза лидерът на социалистите.
Едни избори не са игра и политиката не е мачле, заяви Станишев. "Забелязвам как в последните седмици има много задкулисни фактори, които се опитват да яхнат отчаянието на хората и искането им за промяна. Започват да се подават едни физиономии, които далеч не отговарят на протестите. Не приемам, когато някой по този начин злоупотребява с такъв автентичен гняв на хората", каза още той.
Първите мерки за възстановяване на държавата, според него, трябва да бъдат спасителни и стабилизационни. Затова говорим за ясни ангажименти в първите 100 дни, добави той. Един от проблемите на хората са сметките за ток, коментира Станишев и поясни, че БСП предлага различни тарифи. Трябва да се възстановят нещата, като се намали гигантското увеличение за такса пренос ток, добави той.
"На никого не трябва да се вярва безрезервно. Аман вече от месии", каза лидерът на БСП. Според него, начинът е чрез промяна на работата на парламента. "Магьосник няма, който ще ни реши проблемите. Моето убеждение е, че имаме нужда от програмно правителство, правителство на националната отговорност. Няма да бягам от отговорност и моята партия също", каза отново лидерът на социалистите.
През последните 3,5 години институцията на парламента беше смазана, подчерта той. "На първо място е политиката, на второ – личностите. Не желаем да превземем и да окупираме властта за нас си. Властта е само инструмент да постигнеш някакви цели. Ние сме показали, че това, което обещаем, го изпълняваме", каза Сергей Станишев.
Не мисля, че Георги Първанов е по-малко партийна фигура и не смятам, че той трябва да бъде премиер, заяви той. Ние можем да издържим още един мандат в опозиция, въпросът е – може ли България да издържи, добави лидерът на социалистите. "До вторник ще чуете предложенията ми за водачи на листи. Искрено съм убеден, че първата национална задача е досегашната власт, която управлява, защото ГЕРБ са навсякъде, логичният въпрос е да бъдат отстранени, защото са вредни", убеден е Станишев. Министрите в това правителство, независимо от личните си качества, се превърнаха в слуги, добави той. "Това е порочното на монопола, на едноличната власт, защото властта корумпира и покварява. Това допуснаха всички те вкупом. Затова смятам, че има нужда от реална промяна", каза Станишев. "БСП в много отношения далеч не сме съвършени, но без победа на БСП няма да стане промяна", подчерта той и добави, че думите се изтъркаха за тези 23 години.
Станишев заяви, че това, което проф. Михаил Константинов направи, беше недопустимо в нито една европейска страна. "Знам от експерти, че има възможност да се манипулира резултатът. Това, което той каза, беше недопустимо и не може да се случи в нито една европейска страна, това е абсурд. Той не е обикновен гражданин", категоричен е Сергей Станишев.
Помолен да постави оценка на президента Росен Плевнелиев по шестобалната система, лидерът на социалистите заяви: "Не съм учител, не съм и професор. Г-н Плевнелиев тепърва трябва да докаже, че това, за което говори, има основа, има съдържание, както и служебният кабинет – не е достатъчно да кажеш – "ще гарантирам честни избори", трябва да го докажеш." Не разбирам как може да бъдеш едно правителство, което поема управлението от предишното и да не кажеш какво е състоянието на държавата, добави той. Това е замитане на следите на предишното управление, каза Станишев. Това е първото управление, което си тръгна, без да направи отчет, коментира той кабинета "Борисов". Министерството на финансите не направи отчет в какво състояние оставя страната, добави Станишев.
Мисля, че Мирослав Найденов има голяма отговорност за създаване на много непрозрачна среда в Министерството на земеделието и храните, каза лидерът на БСП. "Нямаше никаква цялостна политика. Много от инициативите, които изглеждаха добре – стандарти и др., обслужваха големи производители за сметка на малки. Създадоха се изкуствени стандарти", каза Станишев. Нека го хвалят тези, които смятат, че е свършил добра работа, призова той.
"БСП никога не е била лидерска партия и това е силата й. Слабостта на всяка лидерска партия е това, че ако лидерът го няма, тя се разпада. Не смятам, че ДПС е такава партия", каза лидерът на левицата. Той призна: "В рамките на мандата на Борисов съм говорил с него един път – 2011 г., преди той да си обърне позицията за "Белене". Тогава той ме помоли за подкрепа за проекта", заяви Станишев. Лидерът на червените също така призна, че очаква второ дете. "Да чукам на дърво, засега всичко е наред. Бременността на Моника минава нормално", сподели той.





















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване