03/25/13 17:32
(http://www.klassa.bg/)

ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА MR. BIG – ПОЛ ГИЛБЪРТ – ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

Пол Гилбърт, един от основателите на легендарната група Mr. Big, ще стъпи отново на българска сцена на 1 април, 2013! Не, не е шега, уверяват ни организаторите от най-добрата сцена за жива музика - София Лайв Клъб, - явно обичта между Пол и българските му почитатели е взаимна!
Едва 18-годишен, Пол Гилбърт става най-младият преподавател в холивудския Китарен институт и въпреки постоянните си турнета по света и концертни изпълнения  в Щатите, все още намира време не само да преподава там, но и да дава уроци в  онлайн-училището Rock Guitar School. Неуморим и вдъхновен, музикантът намира време и да пише по въпросите на музицирането в редица списания по цял свят.

Освен на солови турнета, Пол обикаля света и с G3 – проекта на Джо Сатриани и изпълнява трибютни концерти с легендарния барабанист Майк Портной
Три седмици преди очакваното (както от него, така и от българските му почитатели) гостуване на Пол Гилбърт в България, той успява да вмъкне в гъстата си програма и едно ексклузивно интелвю за БТА.

Когато ме поканиха отново в България, се почувствах силно развълнуван, сподели Пол Гилбърт. – Обичам да свиря във вашата страна! Нямам търпение да ви представя новите си песни и новата си група!  Последният път, когато бях в България, бях с Mr. Big. Изнесохме концерт заедно със Cinderella (сигурно българската публика си спомня този концерт!) – прекарахме си невероятно – изживяването беше страхотно, но този път се вълнувам още повече от предстоящия концерт, защото идвам със собствената си група и мога да направя по-дълъг концерт.
На въпроса ми как е приеман от публиката, постоянно сменяйки стилове, групи, страни и градове, че и самата публика, Пол отговаря ентусиазирано: „Моята публика е фантастична! \тя ме слуша изключително внимателно, просто прониква в музиката ми. Това не е публика, която идва просто за да танцува, да пие бира или да подивява... тя идва, за да СЛУША! Това е най-добрата възможна публика, най-качествената публика, която мога да си представя. Най-добрата публика, за която един музикант може да си мечтае! Тя е толкова вдъхновяваща, че постоянно ме кара да свиря по-добре!”
Публиката в различните страни си прилича, твърди музикантът. И по-специално неговата публика – обединява я музиката. Хората отсреща може да са и стари, и млади, обаче всички те са обединени от вкуса си към конкретната музика и конкретните изпълнители, което създава уникалната атмосфера на един концерт. Различно става, когато местата на концертите са различни, обяснява Пол. Когато, например, на мястото на концерта се сервира бира и хората стоят прави, близо до сцената,  тогава, някак си, всички реагират по-„рокендролно”..., което пък си е много забавно. Ако публиката е седнала удобно и не употребява никакъв алкохол..., тогава нещата са доста по-тихи. Все пак, всички си прекарват чудесно, но това прави целия концерт  някак по-спокоен. И в двата случая аз съм много доволен – стига публиката да слуша музиката.
VIBRATO е най-новият албум в соловата кариера на Пол Гилбърт. Албумът получава признание не само от музикални списания за китаристи, но и от списания за барабанисти, благодарение на участието на Томас Ланг. Две седмици след началото на турнето „Вибрато” ще прозвучи и на българска сцена, а дотогава групата трябва да е набрала добра инерция, надява се Пол Гилбърт. А тази група е невероятна! За пръв път тръгвам на турне с Томас Ланг на барабаните. Виждали ли сте Томас Ланг? В YouTube – непременно влезте  там и го вижте! Той наистина е невероятен! Голяма чест за нас е да свири с нас в групата. Кели ЛьоМийо пък е на баса – пълен с енергия; фантастичен басист и страхотен вокалист. Той е свирил дълги години с поп-пънк бандата “Goldfinger”, така че влива в нашата група огромна рок-енергия. Плюс, че може да ви разбие с техниката си. А жена ми, Еми Гилбърт, свири на кийборд. Еми е участвала в над 200 концерта с мен, което я превърна от отлична класическа пианистка във фантастична рок, блус и фюжън-изпълнителка. И е чудесно, че можем да я използваме гласа й във вокалните хармонии. Подготвили сме големи изненади в сет-листа си, но… за това ще трябва да дойдете на концерта ни и да видите какви са тези изненади.
Това е същата банда, с която записахме студийните тракова за най-новия ми албум. Получи се страхотна химия между нас в студиото, но още по-вълнуващо ще е да ни чуете на живо! Всички музиканти от бандата са на световно ниво, а и вокалните хармонии звучат прекрасно. Разбира се, ще свирим много песни от новия албум, но ще прибавим и някои от по-старите си хитове.

С какво от вашата музика се гордеете най-много?
- Винаги работя много усилено и постоянно се старая да стана по-добър. Мисля, че макар музиката ми да се базира на твърдия рок, тя се отличава с голяма яснота на тона. Иска ми се публиката да чува ясно всяка нота, а това зависи изцяло от моето изпълнение и това на групата. Страраем се да свирим много добре и в същото време да излъчваме възпламеняваща рок-енергия. Има и други стилове, които ми се ще да включа на концерта в София. Новият ми албум съдържа елементи на блус, фюжън и джаз. Но се опитвам да изпълнявам тези стилове така, че един рок-фен, какъвто съм аз, да изпита истинско удоволствие.
Обичам да правя всичко, свързано с музиката, казва Пол Гилбърт, в отговор на въпроса ми какво от музикалните му занимания му доставя най-голямо удоволствие. – И да свиря на живо, и да преподавам, и да композирам и аранжирам... Все пак, композицията може би е най-трудното за мен занимание, но чувствам, че ставам все по-добър. Преподавателската работа винаги ми се е удавала с лекота. А свиренето на живо е винаги най-приятното (ако имам, разбира се, достатъчно време да репетирам!).
Когато пък не се занимавам с музика, обичам да чета. Но, всъщност, аз постоянно се занимавам дс музика – или свиря, или преподавам. В момента водя он-лайн уроци по китара и правя клипове, с които отговарям на въпросите на учениците си, така че непрекъснато съм зает. Хвърлете едно око на този сайт! http://artistworks.com/paul-gilbert

VIBRATO е името на най-новия албум на Пол Гилбърт и неговата група. Ето как обяснява избора на името на албума музикантът:
- Ако търсите тук някаква метафора, няма да намерите. Имам предвид единствено музиката, и по-специално китарните изпълнения…Израснал съм през 70-те години на 20-ти век, когато най-добрите вибрато-пиеси се изпълняваха от китаристи като Брайън Мей, Ули Рот, Лесли Уест, Би Би Кинг, Фреди Кинг, Еди ван Хален, Ейс Фрешли… струва ми се, че всички по онова време правеха страхотно вибрато. Днес, когато слушам някой новкитарист, вибратото е първото нещо, за което се ослушвам. То придава на китарата нейният „глас”. Мнозина забелязват моето свирене, заради бързите пасажи, които свиря, но любимата ми част е вибратото и именно него искам да чуят слушателите ми.

Идеалът на Пол за музикална формация са... „Бийтълс”! Поставя ги на върха на собствената си класация, защото това, според него, е бандата, на която публиката знае имената на всичките изпълнители. Кой е барабанистът на „Бийтълс”? – всеки ще ти каже – Ринго Стар. А кой е барабанистът на Бионсе? Хм? Ето, страхотна певица, обаче не е бандата! За мен истинската музикална формация  е тази, в която всечке членове са равностойни. Дори в моите соловите албуми останалите инструменти са истински важни за мен. Искам и барабаните, и басът, и клавишните, и хармонията да да са на ниво, а не просто яка китара, а там, за фон, някой я поддържа. Искам всички да са равностойна част от цялата звукова картина. „Бийтълс” ми харесват още и поради факта, че при тях всички членове на групата и свирят, и пеят. Е, аз свиря по-тежка музика, но мисля, че музикалните ми корени идват точно оттам.

За турнето-2013 Пол Гилбърт си пожелава много енергия, много чист звук, много емоции. Всичко това заедно, плюс, разбира се, уникална връзка с публиката всяка вечер. Както и възможно най-добрите китарни изпълнения, на които  е способен. Между другото, обожавам българските женски хорове. Изпълненията на ансамбъл „Филип Кутев” са толкова красиви и емоционални... едни от най-красивите музикални изпълнения на света. Това е нивото, което гоня!

 

 












София, Златна Костова, БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване