03/27/13 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Изборите в Черна гора в сянката на афери

На влизане в Черна гора. Снимка: bikerz.bg

За втори път откакто стана независима държава Черна гора избира президент. В играта са само двама кандидати - Филип Вуянович и Миодраг Лекич. В центъра на вниманието на предизборната кампания обаче не са програмите на кандидатите, а свързваните с тях афери.Черногорските избори за президент може би ще бъдат още една изборна история, в която ясно се знае победителят (кандидатът на Демократичната партия на социалистите Филип Вуянович), ако не се отговори на призивите прокуратурата да реагира на изборните злоупотреби.

Очакваше се разследване по повод записи на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС), на които високопоставени служители признават за партийни назначения на работа, даване на помощи на симпатизанти и други подобни. Най-много в това отношение се откроява бившият директор на Института по заетостта и сегашен депутат Зоран Йелич.

Един назначен на работа, това са четири гласа. Ако успеем да назначим на работа един наш човек, на тях им намаляваме един глас, а увеличаваме гласовете за нас, казва Йелич, който е получил мястото на директор на Института по заетостта от съпругата си Вукица. С този проект ще се опитаме да назначим на работа преди всичко членове на ДПС, казва той.

Милица Ковачевич от Центъра за демократичен преход от години следи изборните процеси в Черна гора и се опитва да докаже злоупотреби в хода на предизборните кампании. Тя се шокирала, когато много бързо след разкриването на записите от Върховната прокуратура пристигнал решителен отговор, че няма да разследват случаите. След това изтече информация, която ясно показва, че има голям системен проблем и няма никаква реакция, макар и в смисъла на някаква проверка. Следва въпросът какъв мониторинг има смисъл при такова положение, казва Милица Ковачевич.

Какво мисли сегашният президент за аферата “Запис”, не може да се разбере, тъй като по ирония неговият съветник за отношения с обществеността твърди, че по време на кампанията Филип Вуянович няма време за медиите. Дългогодишният депутат от ДПС Миодраг Вукович казва, че не е точно, че прокуратурата и съдилищата се призовават да реагират “както никога досега”.

Това е класическа глупост, класическа политическа измама, а във функционален смисъл - демагогия и измама, съобщена с един радикален популизъм, твърди Вукович и припомня, че всички предишни афери, за които е съобщила опозицията, са били неуспешни. За аферата “Запис” казва, че е създадена в опозиционните медии.

Коя партия не разговаря за своите хора? Никъде в тези разговори не се казва, че се злоупотребява с държавни фондове, че се злоупотребява с някои процедури. Напротив, категоричен е Вукович.

Президентските избори бяха предхождани от местни избори в Никшич и Андриевица, в които опозицията се оплака, че властта е купила техните съветници и по този начин е стигнала до мнозинство в местния парламент. Прокуратурата не реагира.

Опозиционните партии поискаха от Върховния съд да отмени решението за насрочване на местни избори, тъй като според тях нелегитимно мнозинство е взело решение за съкращаване на мандата на Общинския съвет в Андриевица. Върховният съд отхвърли искането на опозицията, а двете най-големи политически организации - Социалистическата народна партия (СНП) и коалицията Демократичен фронт, решиха да бойкотират изборите. Коалицията около ДПС победи в двете общини с убедително мнозинство.

За опозиционния кандидат Миодраг Лекич, който е подкрепян от Демократичния фронт и СНП, няма време за медиите в хода на кампанията. Шефът на неговия изборен щаб по време на кампанията Горан Данилович обяснява, че макар да не са свободни, опозицията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване