03/27/13 14:10
(http://www.klassa.bg/)

Кредитите за бизнеса поевтиняват през февруари


Средният лихвен процент по кредитите за фирми до 1 млн. евро, договорени в левове, през февруари се понижава значително спрямо същия месец на 2012 г. - с 1.83 процентни пункта (пр.п.) до 7.54%, а по тези, договорени в евро – с 1.24 пр.п. до 7.31%, сочат данните на БНБ на периода.

Лихвите по големите бизнес кредитите над 1 млн. евро спадат драстично както на месечна, така и на годишна база. Спрямо февруари миналата година понижението е с 3.33 пр.п. до 6.63% за кредитите, договорени в лева, а при тези, договорени в евро – с 3.13 пр.п. до 6.43%.

През февруари спрямо януари средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с 0.48 пр.п., а при договорените в евро – с 0.68 пр.п. При големите бизнес кредити над 1 млн. евро, на месечна база понижението при договорените в левове е с 2.08 пр.п., а при договорените в евро – с 3.07 процентни пункта (пр.п.). Значителното понижение на лихвите по бизнес кредитите през февруари, особено при големите, е на фона на известно повишение през януари. От значение е и силната пазарна конкуренция между банките за отпускане на фирмени кредити, което „натиска“ надолу техните лихви.

При кредитите за граждани обаче през февруари има понижение на цените на ипотеките, но не и на цените на потребителските заеми. Всъщност цените на жилищните заеми с леки колебания вървяха бавно надолу през последните месеци. Така че вече средните цени на тези кредити паднаха до нивата си преди кризата.

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент през февруари намалява на годишна база с 0.83 пр.п. до 7.05%, а по ипотеките в евро – с 0.85 пр.п. до 7.24%. На месечна база понижението е съответно с 0.07 пр.п. по жилищните кредити в лева и – с 0.14 пр.п. по тези в евро. Годишният процент на разходите (ГПР), включващ освен лихвите, придружаващите ги такси и комисионни, т.е. действителната цена на кредита продължава да пада както на годишна, така и на месечна база. Така през февруари на годишна база ГПР при ипотеките в лева пада спрямо февруари 2012 г. с 0.55 пр.п. до 8%, а по тези в евро – с 0.96 пр.п. до 7.92%, т.е. запазва се тенденцията на изравняване на цената на ипотеките в лева и в евро. Спад на цените на ипотеките има и спрямо януари 2013 г., макар и минимален – в лева с 0.05 пр.п., а в евро – с 0.02 пр.п.

Данните за потребителските кредити сочат, че на практика лихвите и ГПР на тези в евро през февруари се запазват почти същите като през януари, като имат понижение на годишна база. За разлика от заемите в евро обаче, потребителските кредити в лева поскъпват забележимо на месечна база и минимално на годишна. И тъй като на практика лихвите по тях са същите като през януари, нарастването на ГПР е заради вдигането през февруари на такси и комисионни по новоотпусканите потребителски кредити в лева.

Така средните лихви по по потребителските кредити през февруари в левове намаляват в сравнение с февруари 2012 г. с 0.49 пр.п. до 11.49%, а по тези в евро – с 0.37 пр.п. до 9.4%. През февруари спрямо предходния месец средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада незначително с 0.03 пр.п., а по тези в евро – с 0.07 пр.п.

Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през февруари 2013 г. в сравнение със същия месец на 2012 г. обаче нараства с 0.06 пр.п. до 13.51%, а по кредитите за потребление в евро той спада с 0.39 пр.п. до 10.89%. Така през февруари 2013 г. в сравнение с януари ГПР по потребителските заеми в левове се увеличава с 0.41 пр.п., а по тези в евро – с 0.01 пр.п.

Що се отнася до новите депозити на граждани през февруари, техните лихви намаляват както на месечна, така и на годишна база. Спрямо година по-рано средният лихвен процент на влоговете в левове се понижава осезаемо с 0.65 пр.п. до 4.55%, а по тези в евро – с 0.61 пр.п. до 4.04%. В сравнение с януари 2013 г. средните лихви по депозитите в левове намаляват с 0.18 пр.п., а по тези в евро – с 0.21 пр.п.











Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване