03/27/13 11:52
(http://www.klassa.bg/)

ТЕЦ "Марица изток 2" предлага да се намали цената на тока й, да работи с пълна мощност

Ръководството на държавната топлоцентрала е предложило на ДКЕВР цената да бъде намалена с още 3 лв., за да може да продава електроенергия, съобщи ТВ 7 в сряда. По този начин и миньорите от мини "Марица Изток", които заплашиха с протести, няма да останат остават без работа.
Преди дни от КТ "Подкрепа" предупредиха за фалит на мините и че енергетиката ни се намира в разпад, като поискаха спешни мерки от държавата, бранша и ДКЕВР.
След АЕЦ "Козлодуй" държавната ТЕЦ 2 произвежда и продава най-евтиния ток у нас.
В момента пет от осемте енергоблока на централата са спрени по разпореждане на Електроенергийния системен оператор и ТЕЦ-а работи на минимална мощност, въпреки че произвежда електроенергия на ниска цена. В разследване на ТV7 стана ясно, че заради ниското потребление и спрения износ от последния месец ЕСО ограничи производството на евтината електроенергия за сметка на скъпата зелена енергия.
Лидерът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев пък намекна за корупция в системния оператор и сред неговите служители, за което каза, че ще сигнализира прокуратурата.
В същото време депутати и висши чиновници в енергетиката въртят соларни, вятърни и водни централи, които въпреки кризата продължават да работят.
Така държавата изкупува скъпата електроенергия от ВЕИ на цени до 700 лв. на мегаватчас, а 10-пъти по-евтината в ТЕЦ "Марица Изток" 2 от 66,71 лв. е спряна.
Заради зелената енергия се очаква мините да спрат да работят, да започнат срутвания в забоя, а миньорите да останат без работа и да излязат на протест, заедно със семействата си, предупредиха от миньорския синдикат в "Подкрепа" в началото на седмицата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване