03/27/13 20:04
(http://www.klassa.bg/)

Цончо Колев: Хората, които влязоха в това правителство са сателити на ГЕРБ

Интервю на Драгомира Станоева с Цончо Колев, председател на Щаба на ПП „Свободен народ” за борба с изборните измами

Вие сте председател на Щаба на ПП "Свободен народ" за борба с изборните измами на ПП „Свободен народ". Какви мерки предвиждате в него?

Бившите управляващи и правителството - сателит, което в момента управлява, ще се опитат да откраднат изборите за ГЕРБ. Нашата работа е да направим така, че това да не стане. Мерките са ноу-хау на Щаба. Имаме много международен опит и много наши хора по места, които ще присъстват в изборните секции, наблюдавайки, заснемайки, разговаряйки превантивно преди изборите, по време на изборите и след изборите. Подготвени сме и в момента се върши много сериозна работа. Ние имаме контакти и с други партии, които не са участвали в управлението на 23-годишния преход, работим с техните експерти, така че се подготвяме за сериозна битка.

Мислите ли, че това служебно правителство е марионетно и служи на ГЕРБ?

Абсолютно. Първо, президентът беше назначен, той не беше избран на практика, вие го знаете. „И магаре да бях сложил и то щеше да бъде избрано" - това каза Бойко Борисов след президентските избори. От друга страна, хората, които влязоха в това правителство, са сателити на ГЕРБ, защото това са работници, бивши служители на ГЕРБ вътре в отделните министерства. Така, че те не могат да се променят за два часа и да станат независими министри и т.н. Има информация, че предишните министри са си посочили по един зам.-министър, който е останал в управлението. Нещата са ясни. И вие го виждате. Ако погледнем подред - Министерството на вътрешните работи - назначен е много добър служител в миналото и в настоящето, но по международните дела на министерството, който няма никаква представа от оперативна работа, ама никаква. Не може да свърши работата, но може да слуша и да изпълнява. Ако искате, мога да ви кажа и за спорта -там сложиха едно момче, което през целия си живот е плувало 25 километра напред и назад. Без абсолютно никакъв организационен опит, но бивш служител, защото той сега се отказа от системата на МВР - той е офицер от Министерството на вътрешните работи. Вие как си мислите, дали не е поставен? Да не продължавам да правя анализ на всички останали. Положението е ясно, след като и служебният министър-председател се отказа да ревизира работата на правителството на управляващата до скоро партия ГЕРБ - това говори съвсем очебийно, че е така.

Защо главният секретар на Съюза за стопанска инициатива присъства на връчването на документите на ПП „Свободен народ"? Каква е връзката?

Връзката е, че партия „Свободен народ" е партия на малкия и среден бизнес и приоритетите на Съюза за стопанска инициатива също са свързани с развитието на малкия и среден бизнес. Това е партийният изказ на стопанската инициатива на България. Това е една партия, която ще се бори за развитието на малкия и среден бизнес и за излизане на България от тежката икономическа криза - малкият и среден бизнес трябва да се възстанови и развива, за да се стабилизира и българската икономика. Защото аз съм свидетел, че в Щатите, където говорят, че корпоративният бизнес е този, който води, не е вярно, защото малкият бизнес е двигател на прогреса на САЩ, а това се вижда напоследък и в Китай по същия начин.

Означава ли това, че Алексей Петров като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива ще участва в изборите?

Дали ще участва Алексей Петров в изборите, аз нямам информация. Но предполагам, че ако видим къде ще бъде в листата си Бойко Борисов, може би Алексей Петров ще бъде там, но не мога да ви кажа това, не съм сигурен. Моята работа е малко извън партийната дейност, аз съм консултант и работя само като експерт за противодействие на изборните измами.

От партията казаха, че отиват на изборите с огромно одобрение. Какво е то и откъде идва това самочувствие?

Не е въпросът на тези 18 хиляди подписа, защото някои внесоха и по 45, по 50, по 57 хиляди подписа. Нашите подписи, които ние внасяме в ЦИК, са подписи, получени след срещи и разговори с хората. Хората ни дават тази надежда, защото получаваме тяхното одобрение за партията. Една партия, която да върне малкия и среден бизнес и да потърси възмездие от хората, които вкараха България в този безпорядък и криза през последните три-четири години.

От „Свободен народ" казаха, че ще дадат места на протестиращите. На кои протестиращи ще се дадат места в листите?

Както виждате, напоследък много се спекулира с гражданското общество, с протестиращи - те се разбиха на няколко фракции. Дали се разбиха или някой ги разби, не мога да ви кажа. Партията ще даде шанс на тези, които споделят идеите на „Свободен народ" за развитие на малкия и среден бизнес, образование, здравеопазване, за сигурност на държавата.

От партията ще се коалирате ли с някой, ако не е тайна?

Аз не мога да говоря от името на съпредседателите на „Свободен народ", защото не съм член на партията. Това, което знам е, че има разговори с различни партии, които не са били във властта, тоест не са били в управлението на държавата през последните 23 години. Това ще стане ясно в законовите срокове - до една седмица, тогава ще обявят дали ще има коалиция, или не. Но, ако има коалиция ще бъдат партии и движения, които са съпричастни с програмата на „Свободен народ".

Какво е мнението Ви за заведеното дело срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов?

Крайно време беше това да стане. Аз се чудя как го държаха прокурорите три години и трябваше сега да го пожертват. Това е една уловка и поредната манипулация на Цветанов и Борисов, с която да кажат на българския народ, който трябва да гласува за тях, да го заблудят още веднъж: „ето, вижте ние, ако има виновни, ги наказваме, ето, ние го даваме на прокурор, ще го вкараме и в затвора, защото е направил нарушение." Всички са правили нарушения. Искам да ви върна малко по назад. Както знаете, господин Борисов беше уведомен, че прокурорът ще върне за разследване делото на Чакъра, който беше убит по заповед на Бойко Борисов с гранатомед. При положение, че той може да бъде задържан по хиляди други начини. Искам да ви кажа следното нещо: ако ГЕРБ искат да върнат вярата на народа в тях, трябва да вкарат Бойко Борисов в затвора. Те трябва да го видят в затвора или трябва да го видят поне следствен, поне да е повдигнато прокурорско обвинение по 5-6 обвинения. Първо за Крайморие - фабриката за цигари, за която много се писа. Второ - Чакъра, убийството на един криминален престъпник, който е на ниско ниво, но може би знае нещо за контрабандата по границата и трябва да бъде затворена устата му. Трето - Мишо Бирата, СРС-тата които са доказано абсолютно автентични. Никой нищо не прави. Отиваме малко по-нататък „Буда", отиваме в последното нещо, което стана в Народното събрание, когато Борисов злепостави Доган, че е поръчал убийството му. Заради всичките тези неща трябва да му бъдат повдигнати обвинения, дори само за едно от тях в друга демократична държава министър-председателят пада или си подава си оставката. Ние сезирахме главния прокурор за 5-6 от престъпленията на Бойко Борисов, които знаем, които се знаят и от българското общество, но главният прокурор на забелязва. Твърди се, че „Ипон" е криминална групировка от миналото за рекет, която също може да бъде разследвана и, за която има неразкрити убийства и т.н., и т.н. Мирослав Найденов е най-малката брънка, един човек, който според твърденията е вземал рушвети от 200 хиляди до милиони.

Тук съпоставяме Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Ако ГЕРБ е партия, която държи на морала и ценностите и иска да направи нещо за България, трябва да каже: ето, ние махаме Бойко Борисов, той си отива в затвора, защото е нарушил закона ..., по всичките обвинения, които изброих. А също и да върнат разследването за Цветан Цветанов за неговите апартаменти. Смешно е, да се твърди, че ги е придобил със заеми от тъста и тъщата си. Не знам как родителите на съпругата му, като обикновени български пенсионери, са събирали парички, за да купят апартаментите на зет си.

Ако Бойко Борисов влезе в затвора и възобновят разследването срещу Цветан Цветанов - тогава, може би, българският народ ще се обърне с лице към ГЕРБ, иначе ще му обърне гръб да не казвам по-тежка дума.

Тоест Вие мислите, че това което ГЕРБ правят в момента с Мирослав Найденов е като театър и затваряне очите на хората...

Естествено. Така е винаги, когато ГЕРБ губят почва под краката си, хващат един заек и го хвърлят на вълците.




Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване