03/27/13 13:13
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на „Софийска вода”:Не можем да намалим загубите на вода до 33% за две години

Показателите, които са заложени в бизнес плана на „Софийска вода” със Столична община, са абсолютно нереалистични, защото няма как до 2015 година, загубите на вода по мрежата да бъдат намалени до 33 на сто. Това заяви пред журналисти Етиен Пети, председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на „Софийска вода” АД, както и заместник главен изпълнителен директор на „Веолия Вода Европа”. Пети посочи, че в края на изминалата 2012 година загубите на вода са били намалени до 53.4%. Пети отбеляза, че през изминалите две години загубите на вода са с 16 млн. кубични метра по-малко. Водното дружество отчита още 1.6% спад на оперативните разходи, както и спестени 17 на сто през 2011 година и 20 на сто през изминалата 2012 година”. Водата и водните услуги са едно от най-контролираните неща в България”, заяви още Пети. Той обясни, че дейността на водноразпределителното дружество е непрекъснато следена от регулаторните органи, като например Столична община извършва около осем одита в дружеството за около две седмици. Необходими са реалистични показатели, затова „Софийска вода” представи още през октомври 2012 година към общината проект на нов бизнес план за следващия период от 2014 до 2018 година, на който обаче все още няма отговор, отбелязa изпълнителният директор на водното дружество и подчерта, че целта на новия бизнес план е – „плавна еволюция на цената”. Етиен Пети категорично отрече да има конфликт между Столична община и акционерното дружество „Софийска вода”. „В гаража на „Софийска вода” няма ферарита и луксозни автомобили, а само коли, които са предназначени за премахването на аварии и са в полза на самите потребителите. Не са вярни всички изнесени данни за признатите инвестиции, които са отишли за покупката на автомобили. Истината е, че сме закупили 20 превозни средства, от които 4 са каналочистачни машини”, заяви Пети.
Според него месечната сметка, която софиянци заплащат за изразходваната от домакинствата вода, се равнява на стойността на два килограма свинско филе. Сметката към „Софийска вода” е десет пъти по-ниска от тази към „Топлофикация – София”. Пети обясни, че сметките на софиянци към водното дружество са минимални, спрямо останалите разходи на гражданите. Те били около два пъти по-ниски от месечните задължения към мобилните оператори. „Когато хората говорят за цената на водата, те не винаги знаят за какво точно говорят”, отбеляза Етиен Пети. Според него - 60 на сто от потребителите на „Софийска вода” не знаят каква е цената на кубичен метър, колко литра се подава на кубичен метър и колко всъщност плащат потребителите месечно за водните услуги. Изпълнителният директор на водното дружество обърна внимание на това, че цената на водата се определя от държавния регулатор, а признатите инвестиции, които също се изчисляват в крайната цена за потребителите, също е задача на Столична община. „Това е прецедент навсякъде в света, двата показателя да бъдат определяни от два различни регулатора”, коментира още Етиен Пети.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване