03/28/13 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Възможно е поляците да отидат на референдум за еврото

Полският министър на финансите Яцек Ростовски спомена за възможност да се проведе референдум за присъединяване на страната към еврозоната.

"Не мога да си представя, че някое правителство ще иска и ще може да вкара Полша в еврозоната без да получи одобрението за това на поляците", каза Ростовски по тв канала TVN24. До момента дясноцентристкото правителство винаги е казвало, че референдум за приемане на общата европейска валута не е нужен, тъй като Варшава се е ангажирала да я приеме подписвайки договора си за присъединяване към ЕС, което бе одобрено с референдум. Във вторник премиера Доналд Туск вече спомена за идеята за референдум заради противопоставянето на десните националисти на поправка в конституцията, за която не са събрани необходимите две трети от гласовете в парламента.

"Ако има споразумение за поправка в конституцията, която казва, че окончателното приемане на еврото ще стане след референдум, няма да имам нищо против. Това е поради една очевидна причина - необходими са по-малко гласове, за да се спечели референдум, отколкото да се постигне мнозинство от две трети в парламента", каза той. Според министър Ростовски един такъв референдум няма да е твърде трудно за изпълнение условие. Все пак обаче трябва да се има предвид, че според публикуван във вторник сондаж на общественото мнение, 62% от поляците са против приемането на еврото, а само 32% го подкрепят.















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване