03/28/13 13:01
(http://www.klassa.bg/)

ДНК тест откри над 80 маркера за наследствен риск от рак


В най-голямото проучване, правено досега, учени откриха над 80 генетични маркера, които могат да увеличат риска от рак на гърдата, на простатата или на матката, съобщи Би Би Си. В проучването са били сравнени ДНК проби от 200 000 души – половината с рак, а останалите без, при което е станал ясен генетичният риск от болестта. Британски учени, които са ръководили изследването, смятат, че това откритие може да доведе до тест за сканиране на ДНК в рамките на 5 години. Според тях то може да разшири познанията на лекарите за начина, по който се развива ракът. Според автора на проучването Дъг Ийстън учените са много близо до момента, в който ще могат да използват познанията си за тези генетични вариации за създаване на тест, който може да допълни сканирането на тумор на гърдата и да ги доближи до създаването на ефективна сканираща програма за рак на простатата.
Учените са потърсили общи генетични вариации за трите вида рак, известни като единични нуклеотидни полиморфизми. Всяка модификация е повишила риска от рак до известна степен. Но при мъжете с по-голямо количество маркери този риск да развият рак на простатата е скочил 4 пъти, а при подобна група жени рискът от рак на гърдата се е увеличил 3 пъти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване