03/28/13 13:16
(http://www.klassa.bg/)

Експерти сезират Брюксел за нарушена обществена поръчка за Национален парк "Пирин"

Сред негативните примери вероятно ще попадне придобилата популярност през последните дни открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Разработване на план за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023“.  Това се казва в прессъобщение на Института за правни анализи и изследвания.
Поради високия обществен интерес към възлагането на изработката на плана представители на ИПАИ присъстваха на 07 февруари 2013г. при публичното заседание на оценяващата комисия. Преди старта на откритото заседание председателят на комисията не е проверил самоличността и качеството на присъстващите в залата лица. Такава проверка е направена след направена забележка. Провеждането на откритото заседание подсказва липса на опит или процедурни пропуски във Вътрешните правила по чл.8б от ЗОП на възложителя. Оценяващата комисия не е подготвила предварително образец на присъствен лист, в който да впише присъстващите при откритото заседание участници и наблюдатели. Възложителят е допуснал процедурни нарушения при привличането на външни експерти и включването им в състава на комисията.
Документацията съдържа противоречие с изискванията на чл.72, ал.3 от ЗОП. Това поставя под съмнение законосъобразността на процедурата и работата на оценяващата комисия, предвид приложението но чл.36“а“ от ЗОП. Най-големия проблем обаче на документацията е, че методиката за оценка на предложенията не е формулирана ясно, поради което се генерират възможности за проява на субективизъм и тълкуване на изискванията от комисията, в полза на определен участник. Въпреки това документацията и съдържащата с в нея методика е съгласувана от управляващия орган – МОСВ. Превратното приложение на условията в документацията от комисията е на път да се докаже. Всички освен един от участниците в обществената поръчка са предложени за отстраняване от комисията на възложителя и така в състезанието остава само обединение „Пирин 2014“, на което вероятно ще бъде възложено изпълнението на поръчката за 1 млн. 650 хил. лв.
Председателят на Центъра за наблюдение на обществените поръчки на ИПАИ Павлина Фотева е изпратила 3 уведомления до възложителя и оценяващата комисия с искане за проверка по реда на чл.68, ал.11, т.1 от ЗОП. За сега не е известна реакция от страна на възложителя или оценяващата комисия. Наблюдението върху обществената поръчка продължава.
Констатациите на експертите от Центъра за наблюдение на обществените поръчки показват липса на промяна в степента на коректност, прозрачност и публичност при разходването на национални и европейски средства чрез обществени поръчки. Харченето на публичния финансов ресурс непрекъснато избягва фокуса на ефективния обществен контрол. Нещо повече, наблюдава се разрастване на регистрираната преди години тенденция коректността и прозрачността при обществените поръчки да се влошават все повече и повече
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване