03/28/13 09:58
(http://www.klassa.bg/)

Енергетиката не е реформирана от 23 години

Има доста изкривявания вкарани на пазара, заради което искаме и помощ отвън. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.

Сектор "Енергетика" не е реформиран през последните 23 години, така че имаме нужда от доста спешни реформи, а и в Европа има вече започнали процедури заради това, че не спазваме европейските правила. За мен най-логичното е да поискаме помощ от нашите европейски партньори да ни помогнат да направим преглед на енергетиката и да започнем да въвеждаме правилата на свободния пазар, заяви министър Василев.
Преди дни той предложи седем спешни мерки за спасяването на енергетиката. Един от сериозните проблеми според Василев е това, че секторът има свръхкапацитет. "Ние имаме инсталирани 12 хиляди мегавата мощности, а в пиковите моменти ползваме 4,7 хиляди за вътрешен пазар и около 300 мегавата за износ. Дори и да приемем, че износът ще стигне пикови нива, ние така или иначе няма да стигнем над 6 хиляди мегавата. Тоест, ние имаме поне два пъти и половина повече мощности, отколкото ни трябват. Това означава, че когато едни мощности работят други няма как да работят – ето го проблемът с мините, например", посочи енергийният министър.
Следствие на законодателни мерки през години и твърди договори за изкупуване, където България трябва да плаща независимо дали ползва енергията или не, има структура в цените на производство в енергетиката, която е доста изкривена спрямо нормалните пазарни нива. Докато тази структура не се балансира няма как да говорим за крайната цена на електричеството, заради която хората излязоха на улицата, заяви още Асен Василев.
Нито един министър не може да каже кои централи ще работят, които централи няма да работят – това е намеса на държавата на пазара. За тази цел си имаме регулатор, който определя правила. Освен това има регулатор, който определя от кои централи НЕК трябва да изкупува, за да доставя електричество на гражданите.
"Аз като министър имам право да определя кои централи, които са на подчинение на БЕХ, работят или не работят, но нямам никакво право кои например фотоволтаични централи работят, които частни централи или какво става на свободния пазар", обясни министърът.
Системата е под огромно напрежение, допълни той. Истината е, че навсякъде в нея има неефективности, има непазарни договори, има проблеми и затова го има Обществения съвет по енергетиката, с него заедно с обществото ще решим как да ги решим, каза още Василев.
Той категорично заяви, че няма участие в консултантски компании, не е в конфликт на интереси и отрече истинността на сигналите, внесени от лидера на РЗС срещу него при служебния премиер. "Преди да стана министър съм си подал оставката и не участвам в управленчески органи от една страна, а от друга страна – акциите, които имам не се управляват от мен, а от адвоката ми", заяви министърът. Влизам в политиката по молба на много добри мои приятели и близки до президента, допълни още Василев.


















БНТ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване