03/28/13 22:23
(http://www.klassa.bg/)

Излезе том седми от съчиненията на Николай Хайтов

Вече в книжарниците е том седми от съчиненията на Николай Хайтов, ще го получат и абонатите. Съчиненията на народния писател са в 17 тома и са съвместно издание на „Захарий Стоянов” и „Български писател”. Седмият том е „Хайдути” и съдържа документалните белетристични произведения на Хайтов „Чавдар войвода и Лалуш байрактар”, „Хайдут Караджа”,”Чакър войвода”, „Румяна войвода”, „Ангел войвода”, „Миткалото” и „Капитан Петко войвода”, както и публицистичния очерк „Хайдутството - легенда и действителност”. В него писателят се опира не само на народните песни и предания, но и на османски документи и свидетелства на пътешественици, за да опише както бойните подвизи и рицарските прояви на хайдутите, така и въздействието на хайдутството върху духа на българина. Естествено в този том най-значителната творба е обширното повествование, посветено на Капитан Петко войвода, което е и изключително увлекателно четиво. С него и с популярния филмовия сериал Николай Хайтов просто възкреси този славен национален герой. В том 7 е поместена и статията на литературния критик Иван Цветков „След прочитането на „Хайдути”, който подчертава връзката на писанията за хайдутството с „Диви разкази”. „Хайдути” от Николай Хайтов ни приобщават към един свят на саможертва и благородство, издигат ни до най-светлите върхове на българщината и ни карат да изживяваме с патриотична гордост и въодушевление най-героичните и драматични епизоди от нашето историческо минало, за да не дадем да угасне в душите ни техният огън и да не забравяме с колко кръв и самоотречение е заплатено името българин.”- пише Иван Цветков.
Досега излязоха: том 1. „Шумки от габър”и „Хвъркатото корито”, том 2. „Диви разкази”, том 3. „Бодливата роза” и „Вълшебното огледало”, том 4. „През сито и решето”, том 5. „По света”, том 6. „Родопски властелини”. Ето какво ще съдържат следващите томове. В том осми и девети са „Троянските коне в България” , том десети обобщава всичко писано за Васил Левски, том 11 с заглавие „Пиеси” ще съдържа драматургичните творби на писателя, в том 12 е „Ламята”, от 13 до 15 том са Дневниците, том 16 събира в една книга „Време за разхвърляне на камъни” и „Който има ухо, да чуе”, а последният 17-и том е с писма на именития писател, които също разкриват както позициите му на искрен родолюбец, така и твърдия характер, с който го отстоява неотстъпно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване