03/28/13 13:00
(http://www.klassa.bg/)

Кипърските банки отвориха след принудителната „ваканция“


Опашки от чакащи се извиха пред вратите на кипърските банки в четвъртак (28 март) малко преди отварянето им, а финансовите институции бяха поставени под засилена охрана след 12-дневната принудителна почивка, предаде АФП.

В центъра на Никозия се извиха опашки пред клоновете на най-големите кипърски банки - Bank of Cyprus и Laiki bank. Именно вложителите в тези банки ще бъдат "порязани" чрез налагането на еднократен данък на депозитите над 100 хил.евро.

Вчера кипърските власти одобриха мерки за затегнат "капиталов контрол" - прецедент за страна-челна на еврозоната. Централната банка на Кипър наложи седемдневен лимит за теглене до 300 евро на ден от кипърските банки.

Има забрана и на кешовото изплащане на банкови чекове, като се налага и лимит за използване на средствата по кредитни и дебитни карти зад граница в размер до 5000 евро за месец. Беше наложен и максимален кешов лимит до 3000 евро за кипърците, които ще пътуват зад граница.

От Европейската комисия заявиха, че налагането на капиталовия контрол в Кипър е оправдано и в интерес на кипърските граждани. ЕК посочи още, че тези рестриктивни мерки ще останат в сила за седем дни. Комисия обаче че ще следи внимателно дали ще се наложи скорошно премахване или пък разширяване на тези мерки за капиталов контрол.

"Комисията ще настоява във всеки момент рестриктивните мерки да са строго пропорционални на легитимните цели за предотвратяване на непосредствения риск за финансовата стабилност на Кипър и да са строго ограничени по продължителност за времето, което е необходимо за тази цел", се казва в изявление на ЕК.

"Въпреки че наложените ограничителни мерки изглеждат необходими в сегашните обстоятелства, свободното движение на капитали трябва да бъде възстановено колкото е възможно по-скоро в интерес на кипърската икономика и на единния пазар в Европейския съюз", смята Брюксел.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване