03/28/13 21:09
(http://www.klassa.bg/)

Метрото изяде клиентите на маршрутките

Огромен срив при маршрутните таксита. За последната година пътниците в София са намалели двойно, три линии предстои да бъдат закрити следващия месец.
Маршрутна линия 35 е сред най-натоварените в София. Въпреки това и при нея отливът на пътници е осезаем, а маршрутките редовно са празни, съобщи bTV.
Румен Димитров е в бранша вече повече от 10 години и смята, че в този транспорт има бъдеще. „Има си хора, постоянни хора, които си разчитат на този транспорт и си пътуват с него", казва шофьорът.
Метрото е основната причина за намалелите пътници. Предстои подземната железница да тръгне в „Дружба" и всички квартали на „Младост". Затова от общината очакват, че до две години маршрутките ще изчезнат.
„И очакванията за намаляване на натоварването и необходимостта изобщо на такъв вид допълнителен транспорт, какъвто са маршрутките, е в рамките на този обозрим период от време на практика на отпадне необходимостта от този тип превоз", смята Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София.
От 47 маршрутни линии преди 10 години в момента броят им е 24. 12 линии са спрени само за последната година. От бранша обаче ще търсят гъвкави варианти, за да запазят маршрутките.
„Този вид превоз се е доказал във времето и считаме, че мобилността на маршрутните превози е обстоятелството, което ще доведе до оставането им на пазара", коментира Витан Андреев, Сдружение на маршрутните превозвачи.
В момента се уточняват линиите, които ще бъдат спрени още през следващите седмици. Маршрутът на останалите пък скоро ще бъде променен, така че да не минават през центъра.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване