03/28/13 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Осем болници получиха статут на университетски

Служебното правителство даде статут на университетски болници на осем лечебни заведения. Това са Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Александровска" - София, УМБАЛ "Д-р Г. Странски" - Плевен, МБАЛ "Света Анна - Варна", "Болница - Лозенец", Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров" - София, УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", "МБАЛ Св. Ив. Рилски" – София.

Университетски са болниците, в които съгласно Закона за лечебните заведения се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение. Определянето на университетските болници се прави на всеки пет години. Решението се взема по предложение на министъра на здравеопазването и е валидно за срока на акредитационната оценка на болниците. На заседанието си служебният кабинет определи д-р Светлозара Илиева за представител на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тя заема мястото на д-р Минчо Вичев. Д-р Светлозара Илиева е завършила Медицинския университет в София и има две специалности - по вътрешни болести и по хранене и диететика, както и завършена магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт. Д-р Илиева има богат опит в областта на медицинския одит на лечебните заведения и здравноосигурителния надзор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване