03/28/13 00:14
(http://www.klassa.bg/)

Посланикът на Израел празнува Песах на празнична вечеря в НДК

Еврейската общност в столицата отпразнува Песах на тържествена вечер в зала 6 на НДК. Гост на празника бе посланикът на държавата Израел у нас Шаул Камиса Раз заедно със съпругата си. Това е най-тържественият еврейски празник, който отбелязва Изхода на евреите от Египет на 15-тия ден от месец Нисан. Песах символизира свободата, уважението на традициите, връзката между поколенията, почитта към родителите и миналото на еврейския народ. Точно това успяха да покажат организаторите на вечерта по атрактивен начин. Роберт Джераси, председател на Централния израилтянски Духовен съвет, проследи събитията от древността, акцентира на силата на волята и способността на израелския народ да оцелява и да преодолява трудностите.



И посланикът запя с Дулсе канто!
В празничната вечер всеки от гостите получи по една „Агада” – книга, която разказва историята за спасението.  Така е организаторите, и гостите успяха да четат молитви на иврит в чест на празника. По традиция на всяка маса бяха подредени ритуални храни - пилешко месо с кокал – символ на пасхалното жертвоприношение; варено яйце – изразяващо скръбта по разрушения храм; горчиви треви – обикновено хрян, символ на тежкото робство; харосет – настъргани ябълки, канела и вино, които напомнят за глината, с която изработвали тухлите по строежите в Египет; карпас – магданоз, целина или зелена салата, потопени в солена вода – зелените растения са символ на оскъдната храна по време на робството, а солената вода сълзите на робите. По време на вечерята, като част от специален ритуал, се пият четири чаши кашерно вино. „Щастлив съм, че съм посланик на Израел точно в България, щастлив съм, че отново сме заедно като едно голямо семейство, зад което стои родината”, каза посланик Шаул Камиса Раз.


За доброто настроение се погрижи групата „Дулсе канто”, чиито прекрасни песни вдигнаха градуса в залата. Очарователната Лика Ешкенази бе в стихията си, изпълнявайки като солистка култови мелодии. Празникът завърши с „Дунавско хоро”, на което се хванаха всички.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване