03/28/13 13:12
(http://www.klassa.bg/)

Правят опит да намалят цените на тока по дългосрочните договори

Служебното правителство ще се опита да предоговори условията за доставка на електроенергията по дългосрочните договори с американските ТЕЦ -ове в комплекса "Марица изток". Именно те пречат да се намали цената на тока у нас, въпреки че имаме прекалено много мощности и свръхпроизводство, каза в четвъртък по БНТ министърът на енергетиката Асен Василев.
"Ние имаме поне два пъти и половина повече мощности, отколкото ни трябват. Това означава, че когато едни мощности работят, други няма как да работят - ето го проблемът с мините, например" каза министър Асен Василев.
"На втория ден когато станах министър, дойдоха при мен част от експертите в министерството и ми казаха: ето тук министърът да разпише кои централи ще работят, и кои няма да работят. Това нито един министър не може да го направи, защото е намеса на държавата на пазара", разказа министърът на икономиката.
Василев не се нае да каже кой в крайна сметка е виновен за високите
цени на тока. "Ако можеше да се каже - ето тези са виновните, нямаше да е болна системата. Просто щяхме да ги накажем и да ги накараме да спазват договорите. Истината е, че навсякъде в системата има неефективности, има непазарни договори, има проблеми и затова създаваме Обществения съвет по енергетика, за да може обществото да се запознае с всички тези проблеми и заедно да решим какъв е най-добрият начин те да бъдат разрешени", подчерта служебният министър на енергетиката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване