03/28/13 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Пътуващото шоу на Ахмадинеджад: реклама на политическия му наследник

Али Акбар Дареини
Асошиейтед прес

Ахмадинеджад в Ливан. Снимка: АП/БТА

По време на тържество миналата седмица по случай Персийската нова година президентът Махмуд Ахмадинеджад направи нещо колкото незабележимо, толкова и забележително: той се отдръпна настрана и позволи на любимия си помощник да обере вниманието.

Жестът бе много повече от рядък момент на престорена скромност от страна на обичайно парадиращия с присъствието си лидер. Той бе по-скоро част от добре отрепетирано сценично поведение в дългосрочните усилия на Ахмадинеджад да рекламира политическите умения на началника на канцеларията си и свой родственик и да му издейства място сред кандидатите в изборите през юни, които ще определят следващия президент на Иран.

В оставащите месеци на президентството на Ахмадинеджад, отслабено от години на вътрешни битки с управляващото духовенство, пред него като че ли не стои по-голям приоритет от това да се опита да поднесе една последна изненада. А тя е изградена около това да реабилитира имиджа на Есфандиари Рахим Машаеи и да му издейства някак си място сред кандидатите във вота на 14 юни.

Накратко казано - Ахмадинеджад трябва да направи онова, което досега му се изплъзваше: да надделее в двубоя с върховния лидер аятолах Али Хаменей и останалите пазители на Ислямската република. През последните години Ахмадинеджад отнесе доста бой след дръзки, но в крайна сметка обречени опити да наложи влиянието на своята институция върху политиките и решенията, запазени за управляващия клир.

Това го остави изтощен в края на осемгодишния му мандат, с мнозина от съюзниците му било в затвора, било изтикани в периферията на политиката.

Машаеи е част от косвените жертви. Той бе дискредитиран като част от “течението на отклонилите се”, което според критиците му цели да подкопае върховенството на ислямския закон в Иран и да наложи ценностите на Персия отпреди исляма. Кампанията за очернянето му включваше дори слухове, че Машаеи си е послужил с черна магия, за да замъгли трезвата преценка на Ахмадинеджад.

Поуката е, че “контраофанзивата” унищожи ефикасно шансовете на Машаеи в президентската надпревара. Управляващите духовници пресяват всички кандидати и теоретично търсят предсказуема палитра лоялисти, след като са си имали вземане-даване с амбициите и подривните властови игри на Ахмадинеджад. Накратко, тяхното послание е: Приятелите на Ахмадинеджад по-добре да не се кандидатират.

Хаменей и другите, включително могъщият Корпус на гвардейците на Ислямската революция, се надяват също така да потушат вътрешнополитическите сблъсъци, които според тях представят пред света картина на нестабилност във време на жизненоважни преговори със Запада относно ядрената програма на Техеран.

Но, както по всичко личи, нищо от това не е обезсърчило Ахмадинеджад, чийто син е женен за дъщерята на Машаеи. Той години наред се опитва да “отгледа” Машаеи като свой потенциален наследник и сега не изглежда никак готов да даде подкрепата си за някой не толкова конфликтен кандидат.

За тази цел президентът пое на път като “конферансие” на предизборната кампания на Машаеи под лозунга “Да живее пролетта!”

“Ахмадинеджад не иска да си отиде с подвита опашка. Не е в стила му,” посочи Мустафа Али, анализатор в женевския Център за изследване на проблемите в Залива. “Той иска да остави наследство, иска своя човек за приемник.”

Базираният в Техеран политолог Садек Зибакалам също вижда в Машаеи последната застрахователна полица на Ахмадинеджад. Без да има съюзник за приемник, Ахмадинеджад се опасява, че ще бъде изтикан в глухата линия на политиката. “Ахмадинеджад няма друг вариант, освен да качи един от верните си хора на власт,” каза Зибакалам.

Остава повече от месец, преди списъкът с кандидатите да бъде финализиран. Мераклиите за президент ще се регистрират от 7 до 11 май, съобщи в понеделник полуофициалната агенция Фарс.

Но общата картина вече придобива очертания.

Налице е кампанията на Ахмадинеджад в подкрепа на Машаеи - първото действащо пътуващо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване