03/28/13 22:57
(http://e-vestnik.bg/)

Русия-Китай: голямото съперничество зад “мечешките прегръдки”

Китайските държавни медии съобщиха тази седмица за покупката на 24 от най-модерните руски изтребители в производство - “Су-35″, представяйки я като връхна точка на посещението на  новия лидер Си Цзинпин в Москва миналата седмица. Предполага се, че сделката е била подписана преди срещата на високо равнище, но тя не беше обявена в Москва.

И дори сега руското правителство продължава да мълчи, а някои руски медии отричат да е било постигнато съгласие за сделката. Това объркване напомня, че китайско-руските отношения в никакъв случай не са така топли, както може да се съди от “мечешките прегръдки”.

Си избра Москва за място на първото си посещение в чужбина, както направи неговият предшественик Ху Цзинтао преди десетилетие, а той и неговите домакини обявиха, че визитата е надхвърлила очакванията им. Те със сигурност имат взаимен интерес от намаляване на влиянието на САЩ в задните им дворове и от лансиране на идеята за “многополюсен свят”. Си предизвика изумление, когато описа тези отношения като “най-важните в света, а и най-добрите между водещи сили”.

Зад реториката на стратегическото партньорство обаче се крие съперничеството между двете страни за влияние в Централна и Източна Азия. Русия е велика сила, която отказва да приеме, че е в упадък и че Китай може да се мери с нея по сила. Москва от десетилетия е по-големият брат и вдъхваше страх у Мао Цзедун, който го тласна в ръцете на САЩ. Сега тя се тревожи, че огромните ресурси на слабонаселения й Далечен изток в крайна сметка ще попаднат в китайски ръце.

Сделката за “Су-35″ чудесно илюстрира отсъствието на доверие между двете страни. Русия все още има военни технологии, желани от Китай, но не е продавала голяма оръжейна система на своя съсед от десетилетие. Това отчасти е така, защото Пекин нарушава обещанията си да не ги копира. Заводите за военна авиация в Шънян произвеждат множество версии на “Су-27″ и следващите му поколения, включително предназначения за самолетоносачи изтребител “Джей-15″, който преминава изпитания на борда на първия самолетоносач на Китай.

Когато миналата година се разбра за преговорите за “Су-35″, Москва настояваше за покупка на 48 самолета, а Пекин искаше да купи само четири. Ако съобщенията от тази седмица са верни, двете страни са се споразумели за компромисен вариант за 24 самолета. Поръчката е нужна, за да се поддържа производството, докато се разработват нови самолети по технологията стелт, след като ключови потенциални клиенти в Либия, Сирия и Венецуела остават в миналото.

Една от причините, поради които продажбата все пак е станала вероятно е това, че Китай вече не е заинтересуван да копира “Су-35″. Той проектира свои изтребители стелт като “Джей-20″, който в момента е на стадий разработка. “Су-35″ е повече от временен заместител на укрепването на китайските сили до въвеждането на тези изтребители в експлоатация.

Друга причина, която навежда на мисълта, че продажбата на “Су-35″ не е толкова важна, колкото изглежда, има връзка с Индия. Делхи обикновено има преференциален достъп до руските технологии преди Пекин, но му липсват такива модерни самолети като “Су-35″. Но тъй като Индия и Русия си сътрудничат в разработването на следващото поколение изтребители стелт, което е знак за по-голямо взаимно доверие, Делхи може да се примири с това временно неизгодно положение.

Най-важната подробност може би е колко резервни двигателя е съгласна да продаде Русия. Проектирането и производството на висококачествени двигатели за изтребители са ключови технологични дейности, които Китай не е овладял, и има предположения, че Пекин иска двигателите на “Су-35″, за да подсили своите изтребители стелт. Не е ясно колко дълго ще е налице тази празнина, но Русия ще се опита да извлече максимума от нея.

Москва също така все още има известни лостове за влияние върху Пекин в областта ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване