03/28/13 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Триполи смята да подкрепя египетската икономика

Либийският премиер Али Зейдан потвърди, че Триполи разглежда въпроса за финансова подкрепа за египетската икономика в размер на 2 млрд. долара.

Преди няколко дни посолството на Либия в Кайро съобщи, че Триполи възнамерява да преведе на депозит в Централната банка на Египет 2 млрд. долара. Освен това за подпомагане на Египет Либия е готова да доставя до един млн. барела суров нефт на месец по съгласувана цена.
"Този въпрос /за финансова подкрепа на Египет/ се разглежда от либийските власти, но окончателно решение все още не е взето", каза Зейдан пред журналисти в катарската столица Доха.

И Египет и Либия в настоящия момент изпитват сериозни финансови затруднения. В същото време либийските власти имат съществен дял в три основни египетските банки и десетки стратегически компании в повечето сектори на икономиката на Египет. Както смятат финансови анализатори позитивното решение за превод на депозит от 2 млрд. долара в египетската централна банка, ще бъде взето от либийските власти, ако компании с преобладаващо либийско участие поискат подкрепата на Триполи за допълване на наличните им средства или за покриване на лихвите по текущи кредити. И двата аспекта се считат за най-актуални за стагниращата финансова система на Египет.














РИА "Новости"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване